JABŁECZNIK

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

199

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 szklanka

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 łyżka

1 opakowanie

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

1.5 kilograma

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać Kasię i smalec, posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki: jajka, żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto. Gdyby było za twarde, dodać jeszcze troszkę śmietany.

Krok 2

Podzielić na dwie części.

Krok 3

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać cukier do smaku, żeby nie były kwaśne (ilość zależy od rodzaju jabłek).

Krok 4

Na blachę wyłożyć część ciasta, posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka, posypać cynamonem.

Krok 5

Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta.

Krok 6

Dodatkowo na wierzchu posypuję ciasto cukrem kryształem, który po upieczeniu ciasta utworzy na nim chrupiącą skorupkę.

Krok 7

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. SMACZNEGO.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • JABŁECZNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • JABŁECZNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • JABŁECZNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • JABŁECZNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • JABŁECZNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • JABŁECZNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • JABŁECZNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JABŁECZNIKJABŁECZNIK

Spaghetti nie musi zawsze smakować tak samo. Jeśli mięso mielone zastąpisz krewetkami, przekonasz się o tym sama! Kto z nas nie lubi ciągnących się nitek makaronu spaghetti, który przywędrował do nas prosto z Włoch, gdzie jest podstawą menu w każdym domu? Wykwintne danie z krewetkami przygotujesz w zaledwie kwadrans i nie ma mowy o tym, żeby komuś nie smakowało. Posiekaj drobno papryczkę chili i czosnek, po czym podsmaż je na patelni. Dodaj krewetki – mrożone lub świeże i smaż przez minutę. Ugotuj makaron al dente i wymieszaj z sosem, podlanym śmietaną. Połącz wszystkie składniki, gotując jeszcze przez chwilę, żeby smaki mogły się przeniknąć. Podawaj na gorąco, posypane koperkiem. Możesz także do smaku zetrzeć na wierzch trochę mozzarelli, która świetnie pasuje do pomidorowego sosu. Buon appetito!