Jabłecznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

4 sztuki

20 dekagramów

50 dekagramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię ucierać z cukrem, dodając po 1 żółtku.

Krok 2

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać utartą Kasię, wszystkie dodatki i zrobić niezbyt gęste ciasto.

Krok 3

Rozwałkować na 1/2 cm połowę ciasta.

Krok 4

Jabłka obrać, wydrążyć środki i układać na ciasto w niewielkich odległościach.

Krok 5

Przykrywamy drugim ciastem.

Krok 6

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Krok 7

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JabłecznikJabłecznik

Szukasz przepisu na prosty jabłecznik? Ten przygotujesz w wyjątkowo łatwy sposób. Lista niezbędnych składników nie jest długa. Przygotuj ciasto, rozdzielając je na dwie części. Po przełożeniu do blachy, ułóż na nim plasterki jabłek. Zwróć uwagę na to, by kłaść je dość ciasno. Dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze. Użyj kwaskowatych, twardych owoców, takich jak np. szare renety lub antonówki. Równie dobrze nadają się gruszki albo gotowe, prażone jabłka ze słoika. Posyp owoce cynamonem, dodaj rodzynki. Urozmaicisz smak jabłecznika, jeśli dodasz do niego nieco orzechów i suszonej żurawiny. Ciekawy efekt zyskasz również, używając w tym celu suszonych moreli. Przykryj owoce drugą warstwą ciasta i upiecz. Do jabłecznika przygotuj polewę kakaową. Z jego smakiem dobrze skomponuje się również waniliowa. Dobrym rozwiązaniem będzie także posypanie wierzchu cukrem pudrem. Świetnie smakuje na ciepło, z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną. Sprawdzi się jako poczęstunek na przyjęciu. Wypróbuj przepis i podziel się swoją opinią!