Jabłecznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

23 dekagramy

27 dekagramów

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i łyżkę mleka wymieszać razem.

Krok 2

Kostkę Kasi rozpuścić i poczekać, aż ostygnie i dodać do ciasta.

Krok 3

To wszystko dokładnie wymieszać i wsypać tyle kakao, żeby ciasto było ciemne.

Krok 4

Blachę wysmarować Kasią i obsypać tartą bułką.

Krok 5

Wlać połowę ciasta, na to potrzeć jabłka, wlać drugą połowę ciasta.

Krok 6

Włożyć do piekarnika na 45 minut.

Krok 7

Piec w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JabłecznikJabłecznik

Jabłecznik to popularne ciasto, które możesz serwować zarówno podczas imprez, jak i spotkań przy kawie. Kluczem udanego wypieku jest dobre, kruche ciasto oraz odpowiednio przygotowane nadzienie. Gatunki jabłek, które najlepiej się tu sprawdzą to szara reneta czy antonówka. Wybierając je, masz pewność, że w trakcie pieczenia uzyskają odpowiednią miękkość – nie puszczą zbyt dużej ilości soku i nie pozostaną twarde. Jeżeli chodzi o mąkę, to warto wykorzystać tu krupczatkę, do której należy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Przyrządzanie jabłecznika najlepiej rozpocząć od przygotowania ciasta. Musi ono bowiem przez odpowiednio długi czas chłodzić się w lodówce. Nie powinno być zbyt grube i posiadać szczelin – mogą one sprawić, że nadzienie zacznie przywierać do blachy. Charakterystycznego, korzennego smaku nadadzą jabłecznikowi przyprawy, takie jak cynamon czy goździki. Poza jabłkami, jako nadzienie może Ci posłużyć także budyń waniliowy. Wierzch jabłecznika warto pokryć kruszonką, pianką lub bezą, która nada mu chrupkości. Wypiek najlepiej zaserwować z gałką lodów waniliowych lub polać sosem czekoladowym, waniliowym czy cynamonowym.