Jabłecznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

472 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżeczki

0.5 szklanki

5 łyżek

1.5 kilograma

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, Kasię i śmietanę.

Krok 2

Na samym końcu dodać aromat i wszystko wymieszać.

Krok 3

Jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 4

Ciasto podzielić na 2 części.

Krok 5

Jedną część rozwałkować i położyć na wysmarowanej blasze, na to kładziemy jabłka posypane cynamonem, a następnie zakrywamy drugą częścią ciasta.

Krok 6

Pieczemy 45 minut w temperaturze 150 stopni C.

Krok 7

Najlepiej szarlotkę posypać po upieczeniu cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JabłecznikJabłecznik

Jabłecznik to popularny wypiek, który możesz zaserwować na różne okazje. Jeżeli lubisz słodsze odmiany jabłek, wybierz Ligol (charakteryzuje się kremowym miąższem, kruchością oraz korzennym smakiem), Lobo lub Champion (te ostatnie są najsłodsze i najbardziej soczyste). Gdy natomiast preferujesz jabłka kwaśne, postaw na Antonówkę (jej cechą charakterystyczną jest zielona lub żółtawa skórka), Gloster (posiada wyjątkowo twarde owce) lub Szarą Renetę. Jeżeli na przygotowanie jabłecznika nie masz zbyt wiele czasu, przyrządź jego wersję bez pieczenia. Wtedy bazą są biszkopty, na których umieszcza się duszone jabłka z cynamonem, a całość pokrywa bitą śmietaną i chowa do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Jedną z odmian jabłecznika jest powstała w XIX wieku apple pie a' la mode – szarlotka podawana z lodami waniliowymi. Równie popularną wariacją na temat tego deseru jest Tarta Tatin, czyli odwrócona francuska tarta. Skarmelizowane jabłka zapieka się tu pod ciastem kruchym, a po upieczeniu odwraca całość tak, by owoce znalazły się na górze. Serwuje się ją zarówno na zimno, jak i na ciepło.