Jabłecznik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

57 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 łyżki

3 szklanki

2 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżka

5 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać z mąką.

Krok 2

Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę.

Krok 3

Zagnieść ciasto, podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.

Krok 4

Blaszkę posmarować Kasią i posypać mąką krupczatką.

Krok 5

Jedną porcję ciasta zetrzeć na tarce warzywnej na grubych oczkach.

Krok 6

Na ciasto wyłożyć starte jabłka.

Krok 7

Ubić pianę z białek, dodać cukier puder i na koniec kisiel.

Krok 8

Pianę wylać na jabłka.

Krok 9

Na wierzch starkować drugą część ciasta. Piec 50 min. w temp. 160 stopni.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również