Jabłecznik dietetyczny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Jabłecznik dietetyczny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podane składniki wystarczą na 3 porcje. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.

Krok 2

Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni.

Krok 3

W szklance rozpuść słodzik w niewielkiej ilości ciepłej wody. Polej jabłka.

Krok 4

Dopraw jabłka cynamonem. Jabłka na patelni cały czas mieszaj. Po około 7-10 minutach są gotowe.

Krok 5

Pieczywo chrupkie przełóż jabłkami i gotowe. Nasz jabłecznik light!!!

Krok 6

Jabłka 100 g około 50 kcal, pieczywo chrupkie (w zależności od rodzaju) około 20 kcal na sztukę, 1 porcja tego wspaniałego jabłecznika ma około 100 kcal. Smacznego, pozdrawiam.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik dietetyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik dietetyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik dietetyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik dietetyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik dietetyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik dietetyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik dietetyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik dietetycznyJabłecznik dietetyczny

Jak połączyć miłość do słodyczy z walką ze zbędnymi kilogramami? Wydaje się to zadaniem karkołomnym, wręcz niemożliwym, nad czym boleją miłośnicy deserów. Jest jednak złoty środek! Wystarczy przygotować ciasto bez wysokokalorycznych produktów. Nasza propozycja dla łasuchów to jabłecznik, którego składnikami są jedynie jabłka, słodzik, cynamon oraz kruche pieczywo. Jedna porcja tego deseru zawiera jedynie 100 kcal, czyli znacznie mniej niż tradycyjne wydanie jabłecznika.

Dla kogo?

Przepis na jabłecznik to propozycja dla każdego, kto uwielbia słodkości i jednocześnie chce dbać o linię.

Na jaką okazję?

Jabłecznik bez tłuszczu w wersji light jest doskonałą propozycją na szybki, codzienny deser. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, przygotujcie kilka porcji tego ciasta również podczas domowej imprezy. Oryginalnie i smacznie!

Czy wiesz, że?

Jabłecznik i szarlotka to nie to samo. Desery te różnią się przede wszystkim ciastem. Szarlotka może być przygotowywana wyłącznie na spodzie kruchym lub półkruchym. Jabłecznik natomiast możecie upiec na biszkopcie, cieście ucieranym czy francuskim – obowiązuje tu pełna dowolność.

Dla urozmaicenia:

Wierzch ciasta możecie ozdobić listkami świeżej mięty lub odrobiną cynamonu. Będzie smacznie i elegancko!