Jabłecznik z kremem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0 gramów

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 szklanka

masa:

1 opakowanie

1.5 kilograma

masa śmietanowa:

0.5 litra

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.

Krok 2

Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat.

Krok 3

Delikatnie wymieszać.

Krok 4

Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej bułką.

Krok 5

Piec około 30 minut.

Krok 6

Jabłka pokroić w kostkę i podsmażyć.

Krok 7

Do gorących wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę i wymieszać.

Krok 8

Ostudzoną masę wyłożyć na biszkopt.

Krok 9

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.

Krok 10

Masę wyłożyć na wystudzone jabłka i całość schłodzić.

Krok 11

Ciasto można udekorować startą czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z krememJabłecznik z kremem

Chili con carne to pikantna mieszanka mielonego mięsa z warzywami. Smakosze ostrych przypraw będą zachwyceni. Chociaż chili con carne określane jest jako danie typowo meksykańskie, to mieszkańcy tego kraju stanowczo się go wypierają. Twierdzą, że powstało raczej w Teksasie, nie przypadając do gustu Meksykanom. Nie ma jednak wątpliwości, że połączenie mielonego mięsa z pikantnymi przyprawami od razu przywodzi na myśl kuchnię właśnie tego regionu. Ostre smaki łagodzi nieco słodka kukurydza, której złote kolby także przywędrowały do nas z Ameryki Południowej. Gdy już wymieszasz i podsmażysz wszystkie składniki, gotuj je przez 5 minut na małym ogniu. Podawaj z chipsami kukurydzianymi, które będą świetnym, chrupiącym dodatkiem do tego przepysznego dania. Smacznego! Albo jak mówią Meksykanie – buen provecho!