
Składniki
420 gramów
4 sztuki
150 gramów
225 mililitrów
0.75 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
750 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować ciasto należy wymieszać w misce mąkę, cukier i sól. Drożdże rozrobić z wodą i powoli dolewać do suchych składników, mieszając aż ciasto będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1 ½ godziny aż ciasto nabierze pienistej i lekkiej konsystencji.
Krok 2
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plastry o grubości około 1-1 ½ cm. Olej rozgrzać do temperatury 180c, plastry jabłek najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta, smażyć aż staną się złote i chrupiące. W połowie czasu smażenia odwrócić na drugą stronę odsączyć na papierze kuchennym.
Krok 3
Oprószyć cukrem pudrem, natychmiast podawać porcje deseru składające się z około 3 plastrów jabłka i kulki lodów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jabłka w cieście
Jabłka w cieście podane z lodami o smaku caffe latte – sprawdzą się jako deser po obiedzie lub pozycja w imprezowym menu. Wszystkie składniki na ciasto należy bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji – pamiętaj, by użyta woda nie była zbyt gorąca. Najlepiej wyrabiaj je rękami. Plasterki jabłka wbij na widelec, obtocz najpierw w mące, a potem w cieście. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Odkładaj na papierowe ręczniki, by odsączyć ciasto z nadmiaru tłuszczu. Jabłka w cieście serwuj wkrótce po przyrządzeniu, na ciepło, posypane cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym. Na każdą porcję nakładaj dużą kulkę lodów. Jeśli lubisz inne smaki, zamiast lodów caffe latte wybierz np. waniliowo-gruszkowe lub bakaliowe. Udekoruj je wiórkami czekoladowymi, rurkami waflowymi albo kawałkami złocistego karmelu. Przygotuj jabłka w cieście według naszego przepisu i przekonaj się, w jak oryginalny sposób możesz podać te popularne owoce. Ciekawi nas Twoja opinia – pozostaw ją w komentarzu.