Jabłko w kruchym cieście

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

42

427 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

830 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, Kasi, cukru, cukru waniliowego i jaja zagnieść ciasto na stolnicy.

Jabłko w kruchym cieście - Krok 1

Krok 2

Rozwałkować.

Jabłko w kruchym cieście - Krok 2

Krok 3

Z ciasta wycinać duże kwadraty tak żeby zwinąć połowę jabłka. Wydrążone połówki jabłka kłaść na kwadraty, ułożyć konfiturę.

Jabłko w kruchym cieście - Krok 3

Krok 4

Wszystkie rogi ciasta zwinąć do środka wydrążenia, delikatnie zlepić i ułożyć na blaszce. Piec na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jabłko w kruchym cieście - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Dominika Zawadka

    Dominika Zawadka

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłko w kruchym cieścieJabłko w kruchym cieście

Jabłko zapieczone w kruchym cieście przypadnie do gustu miłośnikom szybkich i prostych w przygotowaniu słodkich przekąsek. Na początek z mąki, kostki do pieczenia, cukru oraz cukru waniliowego dokładnie zagnieć ciasto i rozwałkuj. Wytnij z niego duże kwadraty. Umieść na nich wydrążone połówki jabłek i wypełnij konfiturą – dobrym wyborem będzie np. truskawkowa lub malinowa. Możesz wzbogacić przekąskę o orzechy włoskie albo migdały, a także niewielką ilość miodu – dzięki temu jabłko w kruchym cieście będzie słodsze. Wszystkie rogi ciasta zawiń dokładnie do środka jabłka i delikatnie je zlep. Ułóż na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz przez chwilę do momentu, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Jabłka w kruchym cieście najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, posypane obficie cukrem pudrem, ewentualnie wymieszanym z odrobiną cynamonu. Serwuj je z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. To doskonała propozycja na deser po obiedzie, niezależnie od sezonu. Na jaką okazję podasz jabłka w kruchym cieście?