Jajka po benedyktyńsku na szybko przepis – Zobacz na przepisy.pl

Jajka po benedyktyńsku na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

1107 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

721 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

50 gramów

1 sztuka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz i wymieszaj majonez Hellmann's, jogurt, mleko oraz przyprawę Knorr. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund używając maksymalnej mocy. Sos wymieszaj trzepaczką na gładko.

Krok 2

Kajzerki przekrój na pół i opiecz w piekarniku lub na patelni. Zagotuj litr wody z octem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wybij jaja ze skorupek, gotuj 2-3 minuty aż białko się zetnie. Ugotowane jaja przełóż na chwilę do zwykłej wody, aby wypłukać nadmiar octu. Boczek usmaż na patelni na chrupko.

Krok 3

Na opieczonych połówkach bułki ułóż plastry boczku a następnie połóż ugotowane jajka. Wszystkie porcje polej przygotowanym gorącym sosem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

5

Opinie o przepisie

  • Julia  Kociołek

    Julia Kociołek , 12.02.2020

    Smaczne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emila Łapieniecka

    Emila Łapieniecka , 01.04.2018

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Solarz

    Mariola Solarz , 13.10.2017

    Poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 25.09.2016

    Jajka i boczuś oczywiście ale co tam bułka robi??? Masakra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Giżyńska

    Małgorzata Giżyńska , 18.09.2016

    Też mam ochotę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka po benedyktyńsku na szybkoJajka po benedyktyńsku na szybko

Na miękko lub na twardo, w postaci jajecznicy, omleta lub faszerowane – jajka możesz podać na wiele sposobów. Jeśli jednak szukasz bardziej nietypowego sposobu na ich przygotowanie, koniecznie wypróbuj przepis na jajka po benedyktyńsku. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i śniadanie. Kajzerkę lub bagietkę przekrój na pół i opiecz w piekarniku lub na patelni. Następnie na opieczonych połówkach połóż plastry usmażonego na chrupko boczku i ugotowane jajka. By jeszcze bardziej podkreślić smak dania, wszystkie porcje polej przyrządzonym uprzednio sosem – wystarczy, że w misce wymieszasz majonez razem z jogurtem, mlekiem, odrobiną musztardy Dijon oraz przyprawą (całość podgrzej, wstawiając miskę ze składnikami do mikrofalówki na kilkadziesiąt sekund). Pamiętaj, że przepis na jajka po benedyktyńsku możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując boczek wędzoną szynką lub bekonem. Gotowe danie podawaj posypane szczypiorkiem lub posiekaną drobno natką pietruszki. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!