Jesienna tarta z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

360 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

709 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

nadzienie:

4 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, uformuj z nich kulę i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 2

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Krok 3

W tym czasie rozpuść w garnuszku na małym ogniu Kasię i dodaj do niej cukier brązowy, waniliowy oraz cynamon.

Krok 4

Cały czas mieszaj, a gdy zgęstnieje zestaw z ognia. Ciasto wyjmuj z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wyłóż do posmarowanej Kasia i posypanej bułka tartą formy. Piecz około 10-12 minut. Jabłka obierz ze skórki i ogryzków, pokrój na cieniutkie plasterki. Wyjmij ciepłe ciasto z pieca i poukładaj na nim plasterki jabłka. Całość polej równomiernie karmelem i wstaw na 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyśmienite na ciepło i na zimno!

1

Opinie o przepisie

  • Mariola Sikora

    Mariola Sikora

    Właśnie wyciągałam z piekarnika po 40 minutach boki mocno przyrumienione a środek chyba się nie upiekł masło pływa nie wiem czemu?

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienna tarta z jabłkamiJesienna tarta z jabłkami

Aby wykorzystać sezon na pyszne jabłka, warto upiec jesienną tartę z jabłkami, której przygotowanie bez czasu pieczenia i odstawienia ciasta zajmie 15 minut. Tarta jest pieczonym w metalowej lub silikonowej foremce plackiem z ciasta francuskiego, kruchego bądź drożdżowego i występuje w wersjach słodkiej oraz wytrawnej, często związanej masą śmietanowo-jajeczną. Dzięki mnogości składników i smakowych połączeń liczba fanów tart szybko rośnie. Dobrze zagniecione ciasto schowaj do lodówki, a następnie rozwałkowane wyłóż na formę do pieczenia. Zrób karmel na małym ogniu z kostki do pieczenia Kasia, cynamonu oraz brązowego i waniliowego cukru. Połączenie gorących pieczonych cienkich plasterków jabłek i słodkiego karmelu jest obłędne, ale tarta jedzona na zimno na drugi dzień jako deser z kleksem świeżo przygotowanej bitej śmietany i z gorącą herbatą również będzie wspaniała. Jeśli lubisz rodzynki i orzechy włoskie, śmiało dorzuć do ciasta garść pokrojonych bakalii, które wzbogacą smak jesiennej tarty z jabłkami.