
Składniki
1 sztuka
6 sztuk
80 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się pozostałości piór. Następnie natrzyj dokładnie mięso w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr.
Krok 2
Cztery jabłka pokrój w drobne kawałki i przełóż do miski.
Krok 3
Dodaj do nich olej, rozdrobniony czosnek , majeranek i pozostałą przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.
Krok 4
Gotową mieszanką jabłek i przypraw nafaszeruj ściśle kaczkę.
Krok 5
Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym. Podlej sokiem jabłkowym i piecz w temperaturze 150 stopni przez 2h, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni na kolejną godzinę.
Krok 6
Pozostałe jabłka obierz i pokrój w cząstki. Przed podaniem kaczki obsmaż je na margarynie z szczyptą cukru przez 2-3 minut aby zachowały kształt.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka z jabłkami
Kaczka pieczona podawana w całości wspaniale się prezentuje na stole, uchodząc za bardzo wytworną i elegancką potrawę, która sprawdzi się na różnego typu uroczystościach. Jeśli masz zamiar ją przyrządzić, najpierw natrzyj mięso przyprawami, które możesz skomponować według własnych upodobań. Jeśli potrawa ma być łagodna w smaku, przypraw kaczkę na przykład czubricą, tymiankiem i pachnącym majerankiem. Stawiając na ostrzejsze smaki, nie żałuj czosnku i pieprzu. Jeśli natomiast lubisz bardzo pikantne potrawy – dodaj także odrobinę ostrej papryki. Kaczkę faszeruje się pokrojonymi jabłkami, wymieszanymi z różnymi dodatkami. Słodycz owoców będzie dobrze współgrać ze smakiem mięsa. Pamiętaj, że nadzieniem mogą być nie tylko, rekomendowane w przepisie, jabłka. Często kaczkę podaje się z również z gruszkami lub brzoskwiniami. Owoce warto podać nie tylko jako farsz, ale także jako dodatek do mięsa, na przykład w postaci sosu. Zmiksuj je na gładką masę i serwuj na ciepło w osobnych sosjerkach. Kaczkę możesz postawić w całości na stole lub podawać pokrojoną w plastry i wyłożoną na talerzach. Wypróbuj nasz przepis.


































