Kaczka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

80 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się pozostałości piór. Następnie natrzyj dokładnie mięso w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr.

Krok 2

Cztery jabłka pokrój w drobne kawałki i przełóż do miski.

Krok 3

Dodaj do nich olej, rozdrobniony czosnek , majeranek i pozostałą przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.

Krok 4

Gotową mieszanką jabłek i przypraw nafaszeruj ściśle kaczkę.

Krok 5

Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym. Podlej sokiem jabłkowym i piecz w temperaturze 150 stopni przez 2h, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni na kolejną godzinę.

Krok 6

Pozostałe jabłka obierz i pokrój w cząstki. Przed podaniem kaczki obsmaż je na margarynie z szczyptą cukru przez 2-3 minut aby zachowały kształt.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka z jabłkami Kaczka z jabłkami

Kaczka pieczona podawana w całości wspaniale się prezentuje na stole, uchodząc za bardzo wytworną i elegancką potrawę, która sprawdzi się na różnego typu uroczystościach. Jeśli masz zamiar ją przyrządzić, najpierw natrzyj mięso przyprawami, które możesz skomponować według własnych upodobań. Jeśli potrawa ma być łagodna w smaku, przypraw kaczkę na przykład czubricą, tymiankiem i pachnącym majerankiem. Stawiając na ostrzejsze smaki, nie żałuj czosnku i pieprzu. Jeśli natomiast lubisz bardzo pikantne potrawy – dodaj także odrobinę ostrej papryki. Kaczkę faszeruje się pokrojonymi jabłkami, wymieszanymi z różnymi dodatkami. Słodycz owoców będzie dobrze współgrać ze smakiem mięsa. Pamiętaj, że nadzieniem mogą być nie tylko, rekomendowane w przepisie, jabłka. Często kaczkę podaje się z również z gruszkami lub brzoskwiniami. Owoce warto podać nie tylko jako farsz, ale także jako dodatek do mięsa, na przykład w postaci sosu. Zmiksuj je na gładką masę i serwuj na ciepło w osobnych sosjerkach. Kaczkę możesz postawić w całości na stole lub podawać pokrojoną w plastry i wyłożoną na talerzach. Wypróbuj nasz przepis.