Kalmary w panierce z sosem „arabiata" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary w panierce z sosem „arabiata"

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

80 gramów

100 mililitrów

80 mililitrów

sos arabiata:

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek na złoty kolor, dodaj natkę pietruszki. Całość zalej fixem rozmieszanym w wodzie.

Krok 2

Mąkę rozmieszaj z wodą, w powstałym cieście zanurz pojedynczo kalmary, a następnie obtocz je w panierce Knorr.

Krok 3

Kalmary smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem arabiata.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do panierki możesz dodać ziarna siemienia lnianego lub sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary w panierce z sosem „arabiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary w panierce z sosem „arabiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary w panierce z sosem „arabiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary w panierce z sosem „arabiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary w panierce z sosem „arabiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary w panierce z sosem „arabiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary w panierce z sosem „arabiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Uszka z kapustą i grzybami
czas przygotowania
65 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalmary w panierce z sosem „arabiata"Kalmary w panierce z sosem „arabiata"

Lubicie owoce morza? Jeżeli tak, to kalmary w panierce z aromatycznym sosem z pewnością Wam posmakują! A może nie mieliście okazji na spróbowanie tych morskich przysmaków? Czas poznać nowe smaki, a gwarantujemy, że nie będzie zawodu!

Dla kogo?

Kalmary może przygotować każdy! Nie jesteście mistrzami gotowania? Nic nie szkodzi, bo wcale nie musicie nimi być! Nasz przepis na kalmary w panierce jest tak prosty, że nawet kulinarny nowicjiusz sobie z nim poradzi.

Na jaką okazję?

Kalmary w panierce świetnie sprawdzą się w formie przystawki lub przekąski w ciągu dnia. Możecie połączyć je również z dodatkami i stworzyć pełne danie obiadowe. Kolejny plus to czas przygotowania. Potrzebujecie pół godziny, a pyszna potrawa będzie gotowa. Chyba zgodzicie się z nami, że to naprawdę niedużo, dlatego możecie przygotować ją w dowolnym momencie! Sam proces przygotowania składa się z kilku kroków, które znajdziecie w naszym przepisie. 

Czy wiesz, że?

Niektórzy skarżą się na lekko gumowatą strukturę kalmarów. Jak temu zapobiec? Zwracajcie uwagę na czas ich smażenia, jeżeli spędzą na patelni kilka chwil za dużo, to rzeczywiście może tak się stać. Podążajcie za naszymi wskazówkami, a z pewnością unikniecie tego problemu. 

Dla urozmaicenia:

Mamy dla Was jedną poradę i sposób na doskonałą panierkę do kalmarów. Dorzućcie do niej sezam i siemię lniane. Te dodatki z pewnością urozmaicą smak potrawy i poprawią fakturę panierki. Pycha! Zdecydowaliście się na wykorzystanie tego przepisu? Koniecznie podzielcie się z nami opinią! Czekamy na Wasze komentarze.