Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

232

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

12 plastrów

8 listki

8 plastrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo posmarować Florą ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1.

Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Na pieczywo położyć listki sałaty, następnie plasterki indyka oraz plasterki pomidora.

Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Posypać siekanym szczypiorkiem.

Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, witaminy B6.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z pieczonym indykiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pieczonym indykiem i warzywamiKanapka z pieczonym indykiem i warzywami

Kanapki królują podczas drugich śniadań. Przygotujesz je w mig oraz z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy lub w podróż. Jednak warto wybierać te gwarantujące nam dużo cennych składników odżywczych. Kanapka Przepis na kanapkę z pieczonym indykiem i warzywami to strzał w dziesiątkę.

Dla kogo?

Doskonała przekąska dla osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia oraz zapracowanych, którzy nie mają czasu na długie gotowanie i żmudne przygotowywanie posiłków. Ta kanapka z pieczonym indykiem doda Ci niezbędnej energii na resztę dnia, i pozwoli wykorzystać okazję, aby obniżać cholesterol.

Na zdrowie!

O tym, że jedzenie ma niepodważalny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie wiemy już od dawna. Nawet najmniejsza przekąska powinna zawierać wartościowe składniki odżywcze. To, czym smarujemy pieczywo, ma również niebagatelne znaczenie. Sięgajmy po produkty oparte na tłuszczach roślinnych. Jeśli natomiast mamy problem z podwyższonym stężeniu cholesterolu, wybierajmy takie, które dodatkowo są wzbogacone o sterole roślinne. Specjaliści zalecają spożywać je w granicach od 1,5 do 3 g dziennie. Pozwala to obniżyć stężenie „złego” cholesterolu we krwi.

Czy wiesz, że?

Dodatkowym wsparciem w walce ze zbyt wysokim cholesterolem może być rodzaj tłuszczu jakiego używasz. Warto zastępować tłuszcze nasycone, których źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak masło, tłuste mięso i jego przetwory produktami które dostarczają wartościowych tłuszczów nienasyconych. Można je znaleźć m.in. w olejach roślinnych i produktach do smarowania z ich udziałem.