Bagietka faszerowana - nadziewana na zimno | Przepisy.pl pixel

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
1605 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stole rozwiń mniej więcej 30 cm kawałek folii spożywczej, posmaruj ją z wierzchu olejem. Na folię ułóż po kolei rukolę, szynkę parmeńską, łyżkę przygotowanego majonezu, suszone pomidory i kawałki mozzarelli. Wszystko razem ściśle zawiń w folię.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 1

Krok 2

Bagietkę podziel na 15 cm kawałki, wydrąż miąższ ze środka bułki. Pesto połącz z majonezem.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 2

Krok 3

Jeden koniec folii przełóż przez środek bułki i delikatnie wciągnij farsz w środek bułki. Delikatnie przytrzymując farsz usuń folię z kanapki. Bagietka faszerowana gotowa!

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Składniki farszu możesz dobierać dowolnie. Idealnie do takiej kanapki pasują podsmażone pieczarki portobello. Takie bagietki faszerowane możesz także zgrillować – będą ciepłe i chrupiące.

14

Opinie o przepisie

  • Izabela Rakowska

    Izabela Rakowska , 04.10.2016

    Ale napewno zdrowsze...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wrona

    Elżbieta Wrona , 04.10.2016

    Chyba łatwiejszy jest mój sposób. Bagietkę przecinam ale nie do końca,wybieram środek,smaruję serkiem lub masłem,układam:sałatę,serki topione w plastrach,szynkę konserwową a dla ozdoby kilka paseczków papryki marynowanej.Mocno roluję i zawijam w folię spożywczą i do lodówki . . . kroję na 2 cm kanapeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Hearns

    Ela Hearns , 03.10.2016

    Gaby Hearns

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika K..

    Angelika K.. , 08.06.2016

    wszystkim bardzo smakowało! jutro powtórka, bo takie "przepyszne" : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • casia 1001

    casia 1001 , 05.06.2016

    Bardzo przyjemna przekąska ☺ polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czyżewska

    Justyna Czyżewska , 25.04.2016

    Muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 25.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy , 21.04.2016

    <przytul>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Piątkowska

    Anna Piątkowska , 21.04.2016

    Ok jutro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy , 21.04.2016

    Anna Piątkowska ja chcę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy , 17.04.2016

    Anna Piątkowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Godziek

    Adam Godziek , 16.04.2016

    to będzie dobre mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun , 14.04.2016

    widowiskowa ;d

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Klatka

    Dorota Klatka , 14.04.2016

    Mniam chce taką :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. W wyśmienitym farszu do kanapek znajdą się listki rukoli, suszone pomidory, wykwintna szynka parmeńska oraz kawałki delikatnej mozzarelli. Wszystkie składniki układaj starannie na kawałku posmarowanej oliwą folii spożywczej. Smak nadzienia urozmaici kremowy dressing, przyrządzony z majonezu i czerwonego lub zielonego pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewaj kawałki wydrążonej z miękkiego miąższu bagietki, wciągając je do środka przy pomocy folii.

Dla kogo?

Nadziewana bagietka to idealna propozycja dla wszystkich fanów prostoty połączonej w niestandardowym posiłku. Wykorzystane składniki możesz z powodzeniem nabyć w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych i stworzyć z nich wyśmienite danie.

Na jaką okazję?

Taką bagietkę nadziewaną na zimno możesz z powodzeniem podać na przyjęciu lub zabrać jako przekąskę na piknik, czy też na drugie śniadanie do pracy. Przygotuj ją zawsze wtedy, gdy masz ochotę nieco urozmaicić swoje domowe menu.

Czy wiesz, że?

Aby wzbogacić smak faszerowanej bagietki, w Twoim przepisie nie może zabraknąć majonezu. Ten składnik nada potrawie wyrazistego smaku i wzbogaci kubki smakowe o nowe doznania. W połączeniu z zielonym pesto stanowi idealną bazę dla pozostałych składników nadziewanej bagietki.

Dla urozmaicenia:

Faszerowana bagietka idealnie nadaje się również do grillowania – opieczona bułka będzie bardziej chrupiąca. Proponowane w tym przepisie dodatki możesz modyfikować, np. zastępując suszone pomidory czarnymi oliwkami lub dodając składnik – dobrze sprawdzą się duszone pieczarki. Zapisz nasz przepis na doskonałe bagietki faszerowane szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą.