Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
łatwe
2148 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na stole rozwiń mniej więcej 30 cm kawałek folii spożywczej, posmaruj ją z wierzchu olejem. Na folię ułóż po kolei rukolę, szynkę parmeńską, łyżkę przygotowanego majonezu, suszone pomidory i kawałki mozzarelli. Wszystko razem ściśle zawiń w folię.

Krok 2
Bagietkę podziel na 15 cm kawałki, wydrąż miąższ ze środka bułki. Pesto połącz z majonezem.

Krok 3
Jeden koniec folii przełóż przez środek bułki i delikatnie wciągnij farsz w środek bułki. Delikatnie przytrzymując farsz usuń folię z kanapki. Bagietka faszerowana gotowa!


Dobra rada:
Składniki farszu możesz dobierać dowolnie. Idealnie do takiej kanapki pasują podsmażone pieczarki portobello. Takie bagietki faszerowane możesz także zgrillować – będą ciepłe i chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. W wyśmienitym farszu do kanapek znajdą się listki rukoli, suszone pomidory, wykwintna szynka parmeńska oraz kawałki delikatnej mozzarelli. Wszystkie składniki układaj starannie na kawałku posmarowanej oliwą folii spożywczej. Smak nadzienia urozmaici kremowy dressing, przyrządzony z majonezu i czerwonego lub zielonego pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewaj kawałki wydrążonej z miękkiego miąższu bagietki, wciągając je do środka przy pomocy folii.
Dla kogo?
Nadziewana bagietka to idealna propozycja dla wszystkich fanów prostoty połączonej w niestandardowym posiłku. Wykorzystane składniki możesz z powodzeniem nabyć w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych i stworzyć z nich wyśmienite danie.
Na jaką okazję?
Taką bagietkę nadziewaną na zimno możesz z powodzeniem podać na przyjęciu lub zabrać jako przekąskę na piknik, czy też na drugie śniadanie do pracy. Przygotuj ją zawsze wtedy, gdy masz ochotę nieco urozmaicić swoje domowe menu.
Czy wiesz, że?
Aby wzbogacić smak faszerowanej bagietki, w Twoim przepisie nie może zabraknąć majonezu. Ten składnik nada potrawie wyrazistego smaku i wzbogaci kubki smakowe o nowe doznania. W połączeniu z zielonym pesto stanowi idealną bazę dla pozostałych składników nadziewanej bagietki.
Dla urozmaicenia:
Faszerowana bagietka idealnie nadaje się również do grillowania – opieczona bułka będzie bardziej chrupiąca. Proponowane w tym przepisie dodatki możesz modyfikować, np. zastępując suszone pomidory czarnymi oliwkami lub dodając składnik – dobrze sprawdzą się duszone pieczarki. Zapisz nasz przepis na doskonałe bagietki faszerowane szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą.



































