Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem

- Krok 1Ugotowane i wystudzone jajka rozgnieć dokładnie widelcem, dodaj majonez, posiekaną natkę. Wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita pasta. Dopraw do smaku.
- Krok 2Kromki pieczywa pokrój na mniejsze a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny Rama.
- Krok 3Przygotowaną pastę przełóż do worka cukierniczego i dekoracyjnie nałóż ją na kromki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki a cebulę w krążki.
- Krok 4Plastry łososia pozwijaj w różyczki, połóż na kanapkach i udekoruj kiełkami lucerny, kawałkami papryki oraz krążkami czerwonej cebuli.

Do przygotowania tych kanapek możesz użyć również innego rodzaju pieczywa, np. ciabatty. Ciabattę opiecz najpierw krótko, aby była chrupiąca a kanapki smaczniejsze.

Perfekcyjnie przyrządzone kanapki mogą być nie tylko smacznym sposobem na śniadanie, ale i świetną przekąską podczas przyjęcia. Przyrządź je ze zróżnicowanych składników, a następnie udekoruj kiełkami i świeżymi ziołami – będą prawdziwą ozdobą stołu. Aby przygotować apetyczną kanapkę z tego przepisu, na początek ugotuj jajka na twardo – wystudź je i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki. Po doprawieniu powstanie pasta, która będzie stanowić bazę dla pozostałych składników. Kromki chleba razowego pokrój na mniejsze części i każdą z nich posmaruj cienko margaryną. Przełóż na nie pastę – warto posłużyć się w tym celu workiem cukierniczym, dzięki któremu stworzysz dekoracyjne wzory. Z cienkich plastrów wędzonego łososia zrób efektowne różyczki, połóż je na kanapkach i udekoruj kiełkami, np. lucerny, rzodkiewki lub soczewicy. Na koniec posyp wierzch niewielkimi kawałkami grillowanej papryki i krążkami czerwonej cebuli. Przekonaj się, że wyborne przekąski mogą być bardzo łatwe w przygotowaniu.