Kanapki z wędliną

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 sztuki

2 plastry

2 sztuki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb posmaruj margaryną Rama Classic.

Kanapki z wędliną - Krok 1

Krok 2

Każdą z kromek posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kanapki z wędliną - Krok 2

Krok 3

Połóż na to plasterek polędwicy.

Kanapki z wędliną - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu połóż rzodkiewkę pokrojoną w plasterki.

Kanapki z wędliną - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, manganu, potasu, miedzi, żelaza, cynku, tiaminy, niacyny, witaminy C, witaminy A, witaminy B6.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z wędlinąKanapki z wędliną

Kanapki z wędliną to często spotykana w polskich domach kolacja. Jeśli sięgniesz po odpowiednie składniki, będą one stanowiły także kolację zdrową, dietetyczną i lekkostrawną. Zamiast popularnych tłustych wędlin wieprzowych wybierz polędwicę z piersi kurczaka – po jednym plasterku na kanapkę. Ich bazą będzie żytni chleb, najlepiej ciemny razowy, który dostarczy Twojemu organizmowi m.in. żelaza (2,5 mg, tzn. 18% DRWS), cynku 2,3 mg, tzn. 23% DRWS i manganu (2,23 mg, tzn. 112% DRWS). Możesz ewentualnie podgrzać go na suchej patelni, żeby skórka stała się bardziej chrupiąca. W polędwicy znajdziesz z kolei cenną niacynę (3,5 mg ,tzn. 22% DRWS). Aby kanapki były jeszcze lepsze, posmaruj je dobrym tłuszczem roślinnym i posyp szczypiorkiem dla urozmaicenia smaku. Na koniec ułóż na każdej kromce krążki rzodkiewki – to lekko pikantne i chrupiące warzywo stanowi doskonały dodatek do wędlin i pieczywa. Tak przygotowane pożywne i zdrowe kanapki podawaj z niesłodzoną herbatą (czarną, białą lub zieloną). Proponowana przez nas porcja to ok. 220 kalorii, które pozwolą Ci zasnąć bez głodu. Nie zapominaj o fit kolacji na diecie – lekkostrawny posiłek pomoże Ci w osiągnięciu upragnionych efektów.