
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżka
3 sztuki
4 łyżki
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2
Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb, połówki drobno poszatkuj.

Krok 3
Gdy cebula się zrumieni, dodawaj do niej kapustę partiami i obsmażaj. Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj jedną szklankę wody i kilka szczypt czarnego pieprzu oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 4
Duś 15-25 minut, zależnie od wieku kapusty – musi być miękka.

Krok 5
Gdy kapusta jest miękka, dodaj pokrojony koperek. Ciągle mieszając, dodawaj zasmażkę błyskawiczną Knorr. Gotową kapustę przełóż do misek i podawaj z chlebem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta zasmażana z koperkiem
Kapusta zasmażana z koperkiem to klasyka polskiej kuchni. Pasuje idealnie do wielu dań mięsnych, w tym przede wszystkim do śląskich rolad, golonki, schabowego, wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych ryb i wielu innych. To harmonijne połączenie białej kapusty z ziołowym dodatkiem, jakim jest koperek, kusi smakiem i zapachem.Biała kapusta to bardzo popularne w Polsce warzywo, które ponoć przywędrowało do nas razem z królową Boną z Włoch. Pięć wieków tradycji zobowiązuje, co tłumaczyć może fakt, że do perfekcji opanowaliśmy sztukę jej przyrządzania. Znanych jest wiele dań z białą kapustą w roli głównej, ale kapusta zasmażana z koperkiem jest tą, która towarzyszy rodzinnym spotkaniom na co dzień i od święta. O każdej porze roku jest tak samo smaczna i dostępna. Powinnaś ją przygotować również ty!


































