
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżka
3 sztuki
4 łyżki
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2
Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb, połówki drobno poszatkuj.

Krok 3
Gdy cebula się zrumieni, dodawaj do niej kapustę partiami i obsmażaj. Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj jedną szklankę wody i kilka szczypt czarnego pieprzu oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 4
Duś 15-25 minut, zależnie od wieku kapusty – musi być miękka.

Krok 5
Gdy kapusta jest miękka, dodaj pokrojony koperek. Ciągle mieszając, dodawaj zasmażkę błyskawiczną Knorr. Gotową kapustę przełóż do misek i podawaj z chlebem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta zasmażana z koperkiem
Kapusta zasmażana z koperkiem to klasyka polskiej kuchni. Pasuje idealnie do wielu dań mięsnych, w tym przede wszystkim do śląskich rolad, golonki, schabowego, wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych ryb i wielu innych. To harmonijne połączenie białej kapusty z ziołowym dodatkiem, jakim jest koperek, kusi smakiem i zapachem.Biała kapusta to bardzo popularne w Polsce warzywo, które ponoć przywędrowało do nas razem z królową Boną z Włoch. Pięć wieków tradycji zobowiązuje, co tłumaczyć może fakt, że do perfekcji opanowaliśmy sztukę jej przyrządzania. Znanych jest wiele dań z białą kapustą w roli głównej, ale kapusta zasmażana z koperkiem jest tą, która towarzyszy rodzinnym spotkaniom na co dzień i od święta. O każdej porze roku jest tak samo smaczna i dostępna. Powinnaś ją przygotować również ty!


































