Kardamonówka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

186

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

240 gramów

100 gramów

120 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

0.25 łyżki

polewa:

50 gramów

4 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżki

8 łyżek

0.5 łyżeczki

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię z cukrami utrzeć na pulchną masę (minimum 10 minut mikserem).

Krok 2

Potem dodawać po jednym jajku.

Krok 3

Po każdym jajku dobrze wymieszać.

Krok 4

Dodać 2 łyżki mleka, ekstrakt z wanilii, kardamon i wymieszać do połączenia się składników.

Krok 5

Zmniejszyć obroty na minimalne i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 6

Zmiksować. 2/3 ciasta włożyć łyżką do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.

Krok 7

Ciasto będzie gęste.

Krok 8

Do pozostałego ciasta dodać kakao, 1 łyżkę mleka, kawę i wymieszać.

Krok 9

Masę wyłożyć na jasne ciasto i porobić esy-floresy patyczkiem do szaszłyków, aby oba kolory trochę na górze się zmieszały.

Krok 10

Piec w temp. 180°C.

Krok 11

Polewa: Wszystkie składniki oprócz kardamonu włożyć do rondelka i zagotować, mieszając od czasu do czasu.

Krok 12

Gotować mieszając 10 min na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Krok 13

Zdjąć z palnika, wsypać kardamon i zamieszać.

Krok 14

Ciepłą polewą polać ciasto i odstawić do stężenia polewy.

Krok 15

Polewę posypać confetti

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kardamonówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kardamonówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kardamonówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kardamonówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kardamonówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kardamonówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kardamonówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej