Karkówka z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z grilla

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

150 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę ścieramy na tarce. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich wszystkie przyprawy, olej, ketchup i musztardę. Mieszamy i przekładamy do miski, do której zmieści się całe mięso.

Krok 2

W tak przygotowanej marynacie zanurzamy pokrojone mięso, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny (idealnie byłoby 48).

Krok 3

Zamarynowane mięso smażymy na grillu po kilka minut z każdej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z grillaKarkówka z grilla

O wyjątkowym smaku karkówki z grilla decyduje wyrazista marynata, w której powinno się trzymać mięso przez kilka godzin. Składają się na nią starta cebula, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, olej, przyprawy, ketchup oraz musztarda. Połączone w aromatyczną zalewę sprawiają, że mięso nabiera wyrazistości. Wystarczy je potem tylko upiec na grillu, i danie jest gotowe. Jako dodatki można podać do mięsa grillowane warzywa (cukinia, papryka, bakłażan), pieczone ziemniaki, frytki albo sałatkę ziemniaczaną, która bardzo dobrze będzie się komponowała z pikantną potrawą. Pasować będą do niej również orzeźwiające sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem serów, orzechów lub pestek. Można przygotować sałatkę  z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli z dodatkiem octu albo z sałatą, serem feta, pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Karkówkę na talerzu warto ozdobić świeżymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sprawdzą się także podane bez dodatków świeże warzywa, pokrojone w plastry pomidory, ogórki, marchewka czy papryka, złagodzą bowiem wyrazisty smak mięsa. Koniecznie podaj też do niego swoje ulubione sosy (czosnkowy, tzatziki), a także ketchup, musztardę lub majonez. Wiesz już, czego potrzebujesz, sprawdź więc, jak przygotować smaczną karkówkę!