
Składniki
1.5 kilograma
150 mililitrów
150 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę ścieramy na tarce. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich wszystkie przyprawy, olej, ketchup i musztardę. Mieszamy i przekładamy do miski, do której zmieści się całe mięso.
Krok 2
W tak przygotowanej marynacie zanurzamy pokrojone mięso, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny (idealnie byłoby 48).
Krok 3
Zamarynowane mięso smażymy na grillu po kilka minut z każdej strony.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z grilla
O wyjątkowym smaku karkówki z grilla decyduje wyrazista marynata, w której powinno się trzymać mięso przez kilka godzin. Składają się na nią starta cebula, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, olej, przyprawy, ketchup oraz musztarda. Połączone w aromatyczną zalewę sprawiają, że mięso nabiera wyrazistości. Wystarczy je potem tylko upiec na grillu, i danie jest gotowe. Jako dodatki można podać do mięsa grillowane warzywa (cukinia, papryka, bakłażan), pieczone ziemniaki, frytki albo sałatkę ziemniaczaną, która bardzo dobrze będzie się komponowała z pikantną potrawą. Pasować będą do niej również orzeźwiające sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem serów, orzechów lub pestek. Można przygotować sałatkę z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli z dodatkiem octu albo z sałatą, serem feta, pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Karkówkę na talerzu warto ozdobić świeżymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sprawdzą się także podane bez dodatków świeże warzywa, pokrojone w plastry pomidory, ogórki, marchewka czy papryka, złagodzą bowiem wyrazisty smak mięsa. Koniecznie podaj też do niego swoje ulubione sosy (czosnkowy, tzatziki), a także ketchup, musztardę lub majonez. Wiesz już, czego potrzebujesz, sprawdź więc, jak przygotować smaczną karkówkę!