Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa cebulę bakłażana, pomidora pokrój w grube 1 cm plastry , paprykę przekrój na cztery części, obtocz je w oleju, oprósz oregano, czosnkiem i odrobina soli.

Krok 2
Mięso pokrój w grube 1,5 cm steki obtocz je w musztardzie a następnie oprósz przyprawą do karkówki, odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 3
Po tym czasie mięso obsmaż karkówkę na patelni grillowej.

Krok 4
Przełóż na blachę do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na mięsie ułóż plaster bakłażana pomidora, cebuli i papryki. Całość wstaw na 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.


Dobra rada:
Mięso z wierzchu możesz posmarować zmiksowana pastą z suszonych pomidorów
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim
Karkówkę znają chyba wszyscy. Najczęściej kojarzona jest z grillowanym mięsem, serwowanym podczas letnich przyjęć plenerowych. Jest także popularna w wersji duszonej, którą zwykle podaje się na obiad. Jeśli szukacie kuchennych inspiracji i zastanawiacie się, jak przygotować to mięso w nowej odsłonie, polecamy karkówkę zapiekaną z bakłażanem w stylu greckim. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kuchni tradycyjnej, polskiej, jak i zwolennikom nowoczesnego podejścia do gotowania.
Dla kogo?
Karkówkę z bakłażanem w stylu greckim pokocha każdy, kto lubi mięsne obiady w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Danie to polecamy przede wszystkim na niedzielny lub świąteczny obiad.
Czy wiesz, że?
Karkówka jest głównym składnikiem wędzonego baleronu. Zanim mięso trafi na nasze stoły, jest peklowane, a następnie wędzone. To jedna z najpopularniejszych polskich wędlin, zarejestrowana jako produkt regionalny w województwach: małopolskim, warmińsko-mazurskim oraz lubelskim.
Dla urozmaicenia:
Do karkówki w stylu greckim doskonale pasuje pasta, którą bardzo łatwo przygotujesz, miksując suszone pomidory.