Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa cebulę bakłażana, pomidora pokrój w grube 1 cm plastry , paprykę przekrój na cztery części, obtocz je w oleju, oprósz oregano, czosnkiem i odrobina soli.

Krok 2
Mięso pokrój w grube 1,5 cm steki obtocz je w musztardzie a następnie oprósz przyprawą do karkówki, odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 3
Po tym czasie mięso obsmaż karkówkę na patelni grillowej.

Krok 4
Przełóż na blachę do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na mięsie ułóż plaster bakłażana pomidora, cebuli i papryki. Całość wstaw na 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.


Dobra rada:
Mięso z wierzchu możesz posmarować zmiksowana pastą z suszonych pomidorów
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim
Karkówkę znają chyba wszyscy. Najczęściej kojarzona jest z grillowanym mięsem, serwowanym podczas letnich przyjęć plenerowych. Jest także popularna w wersji duszonej, którą zwykle podaje się na obiad. Jeśli szukacie kuchennych inspiracji i zastanawiacie się, jak przygotować to mięso w nowej odsłonie, polecamy karkówkę zapiekaną z bakłażanem w stylu greckim. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kuchni tradycyjnej, polskiej, jak i zwolennikom nowoczesnego podejścia do gotowania.
Dla kogo?
Karkówkę z bakłażanem w stylu greckim pokocha każdy, kto lubi mięsne obiady w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Danie to polecamy przede wszystkim na niedzielny lub świąteczny obiad.
Czy wiesz, że?
Karkówka jest głównym składnikiem wędzonego baleronu. Zanim mięso trafi na nasze stoły, jest peklowane, a następnie wędzone. To jedna z najpopularniejszych polskich wędlin, zarejestrowana jako produkt regionalny w województwach: małopolskim, warmińsko-mazurskim oraz lubelskim.
Dla urozmaicenia:
Do karkówki w stylu greckim doskonale pasuje pasta, którą bardzo łatwo przygotujesz, miksując suszone pomidory.