Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa cebulę bakłażana, pomidora pokrój w grube 1 cm plastry , paprykę przekrój na cztery części, obtocz je w oleju, oprósz oregano, czosnkiem i odrobina soli.

Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w grube 1,5 cm steki obtocz je w musztardzie a następnie oprósz przyprawą do karkówki, odstaw do lodówki na kilka godzin.

Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso obsmaż karkówkę na patelni grillowej.

Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - Krok 3

Krok 4

Przełóż na blachę do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na mięsie ułóż plaster bakłażana pomidora, cebuli i papryki. Całość wstaw na 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.

Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mięso z wierzchu możesz posmarować zmiksowana pastą z suszonych pomidorów

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckimKarkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim

Karkówkę znają chyba wszyscy. Najczęściej kojarzona jest z grillowanym mięsem, serwowanym podczas letnich przyjęć plenerowych. Jest także popularna w wersji duszonej, którą zwykle podaje się na obiad. Jeśli szukacie kuchennych inspiracji i zastanawiacie się, jak przygotować to mięso w nowej odsłonie, polecamy karkówkę zapiekaną z bakłażanem w stylu greckim. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kuchni tradycyjnej, polskiej, jak i zwolennikom nowoczesnego podejścia do gotowania.

Dla kogo?

Karkówkę z bakłażanem w stylu greckim pokocha każdy, kto lubi mięsne obiady w nowoczesnym wydaniu.

Na jaką okazję?

Danie to polecamy przede wszystkim na niedzielny lub świąteczny obiad.

Czy wiesz, że?

Karkówka jest głównym składnikiem wędzonego baleronu. Zanim mięso trafi na nasze stoły, jest peklowane, a następnie wędzone. To jedna z najpopularniejszych polskich wędlin, zarejestrowana jako produkt regionalny w województwach: małopolskim, warmińsko-mazurskim oraz lubelskim.

Dla urozmaicenia:

Do karkówki w stylu greckim doskonale pasuje pasta, którą bardzo łatwo przygotujesz, miksując suszone pomidory.