Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa cebulę bakłażana, pomidora pokrój w grube 1 cm plastry , paprykę przekrój na cztery części, obtocz je w oleju, oprósz oregano, czosnkiem i odrobina soli.

Krok 2
Mięso pokrój w grube 1,5 cm steki obtocz je w musztardzie a następnie oprósz przyprawą do karkówki, odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 3
Po tym czasie mięso obsmaż karkówkę na patelni grillowej.

Krok 4
Przełóż na blachę do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na mięsie ułóż plaster bakłażana pomidora, cebuli i papryki. Całość wstaw na 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.


Dobra rada:
Mięso z wierzchu możesz posmarować zmiksowana pastą z suszonych pomidorów
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka zapiekana z bakłażanem w stylu greckim
Karkówkę znają chyba wszyscy. Najczęściej kojarzona jest z grillowanym mięsem, serwowanym podczas letnich przyjęć plenerowych. Jest także popularna w wersji duszonej, którą zwykle podaje się na obiad. Jeśli szukacie kuchennych inspiracji i zastanawiacie się, jak przygotować to mięso w nowej odsłonie, polecamy karkówkę zapiekaną z bakłażanem w stylu greckim. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kuchni tradycyjnej, polskiej, jak i zwolennikom nowoczesnego podejścia do gotowania.
Dla kogo?
Karkówkę z bakłażanem w stylu greckim pokocha każdy, kto lubi mięsne obiady w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Danie to polecamy przede wszystkim na niedzielny lub świąteczny obiad.
Czy wiesz, że?
Karkówka jest głównym składnikiem wędzonego baleronu. Zanim mięso trafi na nasze stoły, jest peklowane, a następnie wędzone. To jedna z najpopularniejszych polskich wędlin, zarejestrowana jako produkt regionalny w województwach: małopolskim, warmińsko-mazurskim oraz lubelskim.
Dla urozmaicenia:
Do karkówki w stylu greckim doskonale pasuje pasta, którą bardzo łatwo przygotujesz, miksując suszone pomidory.