Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

104 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj posiekane chilli, imbir, ketchup Hellmann's, drobno pokrojoną śliwkę i połowę posiekanej natki kolendry. Wszystko razem podsmaż chwilę, aż składniki się połączą – gotuj nie dłużej niż jedną minutę. Powstały farsz odstaw do ostygnięcia.

Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone z indyka pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, kminem i pozostałą częścią posiekanej natki kolendry.

Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj owalny kotlet. Naciskając na niego kciukiem prawej ręki pozwól, aby na wysokości 3/4 kciuka mięso obtoczyło palec. Zsuń powoli kotleta z kciuka, a w powstałą dziurę nałóż farsz. Zmocz dłonie i delikatnie obracając w rękach kotlet spraw aby zamknęły się jego krawędzie. Kebab powinien mieć kształt zeppelina i nie być większy niż 7-8 cm.

Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - Krok 3

Krok 4

Mięso grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliło. Danie podawaj z sosem Hellmann’s Samba.

Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest pomieszanie kilku rodzajów mięsa ze sobą. Jeśli nie masz kminu rzymskiego, dodaj trochę startego kminku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej