Kefta tagine - przepis: marokańska, z mięsem | Przepisy.pl pixel

Kefta tagine

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

15 gramów

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

4 sztuki

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj chili, cebulę, kolendrę oraz natkę pietruszki. Podziel składniki na dwie części. Do pierwszej części dodaj mięso mielone, rodzynki, połowę przyprawy harissa oraz orzeszki piniowe. Dopraw solą. Z mięsa uformuj małe klopsiki.

Krok 2

Na oliwie razem z kawałkiem cynamonu podsmaż pozostałą część chili , czosnku, cebuli, dodaj pomidory z puszki i pozostałą część przyprawy harissa. Do gorącego sosu dodaj klopsiki. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dopraw solą.

Krok 3

Na wierzch potrawy wbij jajka. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 5 minut. Udekoruj pietruszką i kolendrą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz tagine przygotuj danie na patelni z szerokim dnem i pokrywką.

1

Opinie o przepisie

  • Nick

    Nick , 10.05.2022

    Świetny przepis. Zmodyfikowałem go mieszając harisse z gram masala i dodając extra cynamon do sosu (zmielony). Smak niepowtarzalny. Ps. Orzechy piniowe można zastąpić słonecznikiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kefta tagineKefta tagine

Potrawy ze świata arabskiego są wyjątkowo różnorodne. Z jednej strony każdy region ma swoje sztandarowe receptury. Z drugiej – kulinarne wpływy smakowicie mieszają się, dając niezrównane rezultaty na talerzach. Brzmi zachęcająco? W takim razie czas do kuchni! Aromatyczny przepis na kefta tagine na długo pozostanie w sercach miłośników niebanalnych posiłków.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i odkrywania nieznanych do tej pory połączeń smakowych. Kefta tagine to receptura obowiązkowa dla fanów pikantnych potraw.

Na jaką okazję?

Wreszcie zyskacie pretekst, by do swojego menu włączyć wykwintną jagnięcinę. Kefta tagine warto podać w czasie świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Pod dość ogólnym terminem „kuchni arabskiej” łatwo jest znaleźć wspólne punkty dla różnych społeczności i zwyczajów kulinarnych. Niezwykle ważna jest obecność na talerzach warzyw (w tym bakłażanów, pomidorów i cukinii), strączków oraz owoców.

Dla urozmaicenia:

Słodkim akcentem, oprócz rodzynek, mogą być suszone śliwki lub daktyle.