
Składniki
500 gramów
15 gramów
400 gramów
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
4 sztuki
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj chili, cebulę, kolendrę oraz natkę pietruszki. Podziel składniki na dwie części. Do pierwszej części dodaj mięso mielone, rodzynki, połowę przyprawy harissa oraz orzeszki piniowe. Dopraw solą. Z mięsa uformuj małe klopsiki.
Krok 2
Na oliwie razem z kawałkiem cynamonu podsmaż pozostałą część chili , czosnku, cebuli, dodaj pomidory z puszki i pozostałą część przyprawy harissa. Do gorącego sosu dodaj klopsiki. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dopraw solą.
Krok 3
Na wierzch potrawy wbij jajka. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 5 minut. Udekoruj pietruszką i kolendrą.

Dobra rada:
Jeśli nie masz tagine przygotuj danie na patelni z szerokim dnem i pokrywką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kefta tagine
Potrawy ze świata arabskiego są wyjątkowo różnorodne. Z jednej strony każdy region ma swoje sztandarowe receptury. Z drugiej – kulinarne wpływy smakowicie mieszają się, dając niezrównane rezultaty na talerzach. Brzmi zachęcająco? W takim razie czas do kuchni! Aromatyczny przepis na kefta tagine na długo pozostanie w sercach miłośników niebanalnych posiłków.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i odkrywania nieznanych do tej pory połączeń smakowych. Kefta tagine to receptura obowiązkowa dla fanów pikantnych potraw.
Na jaką okazję?
Wreszcie zyskacie pretekst, by do swojego menu włączyć wykwintną jagnięcinę. Kefta tagine warto podać w czasie świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Pod dość ogólnym terminem „kuchni arabskiej” łatwo jest znaleźć wspólne punkty dla różnych społeczności i zwyczajów kulinarnych. Niezwykle ważna jest obecność na talerzach warzyw (w tym bakłażanów, pomidorów i cukinii), strączków oraz owoców.
Dla urozmaicenia:
Słodkim akcentem, oprócz rodzynek, mogą być suszone śliwki lub daktyle.

































