
Składniki
500 gramów
15 gramów
400 gramów
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
4 sztuki
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj chili, cebulę, kolendrę oraz natkę pietruszki. Podziel składniki na dwie części. Do pierwszej części dodaj mięso mielone, rodzynki, połowę przyprawy harissa oraz orzeszki piniowe. Dopraw solą. Z mięsa uformuj małe klopsiki.
Krok 2
Na oliwie razem z kawałkiem cynamonu podsmaż pozostałą część chili , czosnku, cebuli, dodaj pomidory z puszki i pozostałą część przyprawy harissa. Do gorącego sosu dodaj klopsiki. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dopraw solą.
Krok 3
Na wierzch potrawy wbij jajka. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 5 minut. Udekoruj pietruszką i kolendrą.

Dobra rada:
Jeśli nie masz tagine przygotuj danie na patelni z szerokim dnem i pokrywką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kefta tagine
Potrawy ze świata arabskiego są wyjątkowo różnorodne. Z jednej strony każdy region ma swoje sztandarowe receptury. Z drugiej – kulinarne wpływy smakowicie mieszają się, dając niezrównane rezultaty na talerzach. Brzmi zachęcająco? W takim razie czas do kuchni! Aromatyczny przepis na kefta tagine na długo pozostanie w sercach miłośników niebanalnych posiłków.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i odkrywania nieznanych do tej pory połączeń smakowych. Kefta tagine to receptura obowiązkowa dla fanów pikantnych potraw.
Na jaką okazję?
Wreszcie zyskacie pretekst, by do swojego menu włączyć wykwintną jagnięcinę. Kefta tagine warto podać w czasie świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Pod dość ogólnym terminem „kuchni arabskiej” łatwo jest znaleźć wspólne punkty dla różnych społeczności i zwyczajów kulinarnych. Niezwykle ważna jest obecność na talerzach warzyw (w tym bakłażanów, pomidorów i cukinii), strączków oraz owoców.
Dla urozmaicenia:
Słodkim akcentem, oprócz rodzynek, mogą być suszone śliwki lub daktyle.