Kilimandżaro

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na ciasto ciemne:

6 sztuk

1 szklanka

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

masa jabłkowa:

0.5 litra

0.5 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

polewa czekoladowa:

1 opakowanie

0.5 łyżki

3 łyżki

do dekoracji:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Krok 2

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Kasię roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Krok 3

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Kasię utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Krok 4

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Krok 5

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kilimandżaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kilimandżaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kilimandżaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kilimandżaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kilimandżaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kilimandżaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kilimandżaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej