Kluski z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

319 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

405 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

130 gramów

30 gramów

40 gramów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kluski ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 2

Na patelni rozpuść masło, dodaj masę makową, bakalie, miód oraz przyprawy.

Krok 3

Gdy składniki się połączą i zgęstnieją, dodaj kluski. Duś jeszcze przez 3–4 minuty.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Owczarek

    Bożena Owczarek, 17.12.2016

    W moim rodzinnym domu potrawa byla zawsze na wigilijnym stole ,przepis bardzo podobny ,duzo bakalii oczywiscie w roznych latach to wygladalo roznie ,bo w PRL bylo o nie trudno,ale jakos sie zdobywalo a i ciocia z Ameryki nieraz paczke przyslala.W Kaliszu ta potrawa nazywa sie MAKIELKI.Ja rowniez zawsze ja przyrzadzam i cieszy sie duzym a nawet bardzo duzym powodzeniem ,nie tylko ze wzgledu na pyszny smak ale i jej znaczenie,im wiecej sie zje tym wieksze bogactwo w nastepnym roku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski z makiemKluski z makiem

Kluski z makiem to staropolskie danie, kojarzące się przede wszystkim z Wigilią. W wielu regionach Polski nadal przygotowuje się je w tym dniu. Kluski możesz przyrządzić jednak równie dobrze na inne okazje i podać w formie oryginalnego deseru. Do przyrządzenia dania wybierz dowolnego rodzaju kluski. Pożądanego smaku i aromatu nadadzą im przyprawy i dodatki – miód, bakalie, cynamon oraz goździki. Słodko-korzenny smak bardzo dobrze uzupełni także odrobina skórki pomarańczowej. Do rozpuszczonej na patelni kostki dodaj masę makową oraz pozostałe elementy. W zależności od tego, jak słodkie potrawy lubisz, dopraw odpowiednio miodem i innymi przyprawami. Kiedy składniki stworzą gęstą masę, dodaj kluski i całość duś jeszcze przez chwilę. Kluski z makiem są daniem, które po nałożeniu na talerz prezentuje się apetycznie, jeśli jednak chcesz je dodatkowo ozdobić, podawaj udekorowane płatkami migdałowymi, kawałkami kokosa lub kandyzowanymi owocami. Wypróbuj nasz przepis na dowolną okazję. Smacznego!