Knysze z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knysze z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
445 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1256 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

2 szklanki

30 gramów

1 szczypta

6 sztuk

4 sztuki

1 szczypta

farsz:

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.

Knysze z kapustą - Krok 1

Krok 2

Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Knysze z kapustą - Krok 2

Krok 3

Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj.

Knysze z kapustą - Krok 3

Krok 4

Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie.

Knysze z kapustą - Krok 4

Krok 5

Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Knysze z kapustą - Krok 5

Krok 6

Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem.

Knysze z kapustą - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Iza

    Iza , 20.11.2024

    Coś wspaniałego:) Zrobiłam rok temu na święta i zniknęły bardzo szybko. Polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Ciołka

    Karolina Ciołka , 11.12.2020

    TAK* Pyszne knysze to jest to! Tak smakują, że ho ho! Tak swym smakiem zachwycają, że za serce mnie chwytają! Można dodać coś pysznego z serca od każdego! Święta to wyjątkowy magiczny czas Przysmak, którego nie może zabraknąć na moim stole to są zdecydowanie knysze. Do pysznego farszu lubię dodać troszkę kapusty kiszonej, grzybków i podsmażonej cebulki. To własnie dzięki zapachom i smakom kapusty kiszonej i grzybków czuć aromat świąt. Czuć święta, oj czuć! Moi domownicy nie mogą się oprzec tej przekąsce. Jest to więc obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knysze z kapustąKnysze z kapustą

Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto je zaprosić na świąteczne stoły w całym kraju. W naszym przepisie proponujemy wigilijne, postne knysze na cieście drożdżowym, upieczone z duszoną kapustą i cebulą. To połączenie z pewnością zachwyci niejednego smakosza. O sukcesie tego przepisu świadczy szybkie ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje, oraz smakowity farsz ze świeżej kapusty z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Knysze to wigilijna potrawa wywodząca się ze wschodu. Są bardzo popularne zwłaszcza u naszych sąsiadów: na Litwie, Białorusi czy Ukrainie. Czasami przybierają postać pieczonych drożdżowych pierogów z ciasta drożdżowego, ale bywają także robione na bazie ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków.  Farsz do knyszy to pole do popisu dla amatorów gotowania – może być grzybowy, szpinakowy czy cebulowy. Nie zapominaj, by zawsze mono je przyprawić. m.in. pieprzem i ziarnem kminku.