
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj i osusz liście szpinaku.

Krok 2
Zblenduj banan i liście szpinaku.

Krok 3
Dodaj sok z cytryny. Przelej całość do szklanki.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy A, witaminy B6, potasu, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, witaminy B2.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl ze szpinakiem
Fit koktajl ze szpinakiem to napój popularny wśród osób, które dbają o sylwetkę, zdrowie i kondycję. Dzięki dodatkowi banana będzie pożywny i zapewni energię do następnego posiłku. Podwieczorek w takiej formie to znakomite rozwiązanie dla zabieganych osób – wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę i przelać do szklanki albo modnego słoiczka. Zacznij od dokładnego umycia szpinaku i pozbawienia go twardych ogonków. Osusz je delikatnie przy pomocy papierowego ręcznika i przełóż do kielicha blendera, a następnie wkrój do tego niedużego banana i zalej mlekiem. Dopraw do smaku łyżką soku z cytryny, który będzie sporą dawką witaminy C. W jednej porcji zdrowego koktajlu ze szpinakiem znajduje się dużo witamin: A (573 mcg, tzn. 72% DRWS), C (48 mg, tzn. 60% DRWS), kwasu foliowego (134 mcg, tzn. 67% DRWS) i B6 (0,6 mg, tzn. 43% DRWS), a także potasu (774 mg, tzn. 39% DRWS). Koktajl będzie więc nie tylko smacznym podwieczorkiem, ale i godnym polecenia posiłkiem potreningowym. Podawaj go w wysokich przezroczystych szklankach – z kolorowymi słomkami i udekorowany listkami świeżej mięty albo szpinaku.