Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Smażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi i kapusty białej

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

80 gramów

50 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj mięso i osusz. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka. Smaż na patelni z Ramą smaż jak szef kuchni.

Smażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi i kapusty białej - Krok 1

Krok 2

Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Smażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi i kapusty białej - Krok 2

Krok 3

Umyj warzywa. Marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Kapustę drobno posiekaj.

Smażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi i kapusty białej - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj w miseczce warzywa z sokiem z cytryny.

Smażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi i kapusty białej - Krok 4

Krok 5

Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.

Smażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi i kapusty białej - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, magnezu, witaminy A, witaminy C, witaminy B6, niacyny, cynku, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi i kapusty białejSmażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi i kapusty białej

Smażona pierś z kurczaka bez panierki, podana z kaszą gryczaną i surówką – to zdrowa i pożywna propozycja obiadowa, która sprawdzi się nie tylko na diecie. Smażony kurczak jest delikatnym i soczystym mięsem, które przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy tylko pamiętać, by nie smażyć go zbyt długo. Żeby mięso zyskało smak, aromat i złocisty kolor, posyp je odpowiednią mieszanką przypraw, a następnie usmaż na dobrej jakości tłuszczu – sprawdzi się wersja wzbogacona dodatkiem oliwy. Kiedy mięso znajdzie się na patelni, ugotuj na sypko kaszę gryczaną (prażoną albo białą, która ma nieco mniej wyrazisty smak) i przygotuj zdrową surówkę z marchewki i białej kapusty. Warzywa skrop sokiem z cytryny, który podkreśli ich smak, a także zapobiegnie ciemnieniu kapusty. Smażona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną, podana z pyszną surówką – to godny polecenia sposób na pożywny obiad, który przygotujesz szybko i bez problemu odgrzejesz. Bądź fit i koniecznie wypróbuj nasz przepis na zdrowe oraz dietetyczne danie!