
Składniki
300 gramów
3 łyżki
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
200 mililitrów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj marchew na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki wyciśnij z niej sok z, posiekaj koperek i kapary.

Krok 2
Rybę razem ze śmietana umieść w kielichu miksera zmiksuj dokładnie, masę przełóż do miski dodaj rodzynki, marchew, przyprawy Knorr, czarny pieprz, kasze manny, bułkę tartą połowę soku z cytryny oraz o ile to potrzebne szczyptę soli.

Krok 3
Z powstałej masy uformuj 2-3 cm kule .

Krok 4
W średniej wielkości garnku rozpuść delikatnie masło, połącz je z mąką , dodaj mleko gałkę muszkatołową. Wszystko razem doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Do gotującego się sosu włóż rybne pulpety. Wszystko razem gotuj powoli pod przykryciem około 20 minut.

Krok 5
Na koniec do sosu dodaj kapary , skórkę i sok z cytryny oraz koperek. Pulpety podawaj z bukietem surówek lub gotowanymi ziemniakami.


Dobra rada:
Gotowe pulpety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z dorsza w sosie koperkowym
Pulpety z dorsza w sosie koperkowym to doskonała propozycja na pyszny obiad. Danie polubią zarówno zwolennicy klasycznej kuchni, jak i nowoczesnego łączenia smaków i aromatów. Kluczem do sukcesu jest wysokiej jakości ryba, która świetnie komponuje się z rodzynkami, marchewką, cebulą, czosnkiem, kaszą manną oraz przyprawami. Dopełnieniem potrawy jest delikatny sos koperkowy, z kaparami oraz cytryną. To danie idealne zarówno na porę letnią, jak i zimową.
Dla kogo?
Dla osób chcących wzbogacić swój codzienny jadłospis o dania rybne.
Na jaką okazję?
Pulpety rybne z sosem koperkowym to propozycja przede wszystkim na codzienny obiad. Są także idealnym rozwiązaniem na rodzinne przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Dorsz spożywany był już przez wikingów, w X i XI wieku. Wówczas był suszony na mrozie, co zapobiegało jego psuciu się. Dzięki temu dorsze stały się jednym z podstawowych pokarmów skandynawskich wojowników, wyruszających w długodystansowe wyprawy morskie.
Dla urozmaicenia:
Pulpety z dorsza doskonale smakują także w formie zapiekanej. Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika.