
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
150 gramów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
300 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cieciorkę dzień wcześniej namoczyć. Odsączyć.
Krok 2
¾ warzyw (marchew, pietruszka, seler) obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmażaj składniki, aż zaczną lekko brązowieć. Odsącz z tłuszczu.
Krok 3
Pozostałe warzywa obierz i zmiel razem z cieciorką i pastą sezamową na gęstą pastę.
Krok 4
Do masy dodaj jajka, sok z cytryny i warzywa, dobrze wymieszaj, dopraw pieprzem.
Krok 5
Wyrób kotlety lekko zwilżoną ręką. Smaż na nie wielkiej ilości oleju ok 10 min.
Krok 6
Sos Knorr rozrób w wodzie i zagotuj. Kotlety podawaj polane sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z cieciorki
Cieciorka, zwana też ciecierzycą lub grochem włoskim pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest często stosowanym składnikiem potraw kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. Ze względu na właściwości, jej nasiona traktowane są jako afrodyzjak. Cieciorka wykorzystywana jest zwłaszcza przy przyrządzaniu słynnych falafeli czy hummusu. Jeśli więc lubisz te dania, kotlety z grochu włoskiego także Ci zasmakują. To danie nie tylko dla wegetarian. Przygotowuje się je z samych warzyw, znajdziesz ich tam całe mnóstwo – jest marchew, pietruszka, korzeń selera, cebula i ząbki czosnku. Mimo że do kotletów wykorzystuje się tak dużo składników, ich wykonanie jest bardzo proste. A z czym je podać? Zamiast ryżu czy kaszy, możesz zaserwować kolejne warzywo, np. buraka podanego jako aksamitne puree. Warto spróbować!