Kotlety z cieciorki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z cieciorki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cieciorkę dzień wcześniej namoczyć. Odsączyć.

Krok 2

¾ warzyw (marchew, pietruszka, seler) obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmażaj składniki, aż zaczną lekko brązowieć. Odsącz z tłuszczu.

Krok 3

Pozostałe warzywa obierz i zmiel razem z cieciorką i pastą sezamową na gęstą pastę.

Krok 4

Do masy dodaj jajka, sok z cytryny i warzywa, dobrze wymieszaj, dopraw pieprzem.

Krok 5

Wyrób kotlety lekko zwilżoną ręką. Smaż na nie wielkiej ilości oleju ok 10 min.

Krok 6

Sos Knorr rozrób w wodzie i zagotuj. Kotlety podawaj polane sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z cieciorkiKotlety z cieciorki

Cieciorka, zwana też ciecierzycą lub grochem włoskim pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest często stosowanym składnikiem potraw kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. Ze względu na właściwości, jej nasiona traktowane są jako afrodyzjak. Cieciorka wykorzystywana jest zwłaszcza przy przyrządzaniu słynnych falafeli czy hummusu. Jeśli więc lubisz te dania, kotlety z grochu włoskiego także Ci zasmakują. To danie nie tylko dla wegetarian. Przygotowuje się je z samych warzyw, znajdziesz ich tam całe mnóstwo – jest marchew, pietruszka, korzeń selera, cebula i ząbki czosnku. Mimo że do kotletów wykorzystuje się tak dużo składników, ich wykonanie jest bardzo proste. A z czym je podać? Zamiast ryżu czy kaszy, możesz zaserwować kolejne warzywo, np. buraka podanego jako aksamitne puree. Warto spróbować!