Kotlety z marchewki i kaszy jaglanej - przepis wege | Przepisy.pl pixel

Kotlety z marchewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

heart
1315 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1379 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki, ugotuj do miękkości a następnie wystudź kaszę jaglaną. W misce pomieszaj kaszę, marchew, posiekaną natkę, siemię lniane rodzynki , jajko , mąki oraz przyprawy

Kotlety z marchewki  - Krok 1

Krok 2

Z masy uformuj kotleciki , smaż je na rozgrzanym oleju po 1,5 minuty z każdej strony.

Kotlety z marchewki  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kotletów możesz też dodać dowolne orzeszki trzeba je tylko drobno pokruszyć. Gotowe kotlety idealnie smakują z sosem czosnkowym hellmannsa.

5

Opinie o przepisie

  • Michal

    Michal , 10.12.2022

    Czy marchewka ma byc gotowana czy na surowo wymieszac?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Rudy

    Rudy , 22.02.2022

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Wlazlowicz

    Grzegorz Wlazlowicz , 25.06.2019

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Trocinska

    Iwona Trocinska , 28.07.2018

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z marchewki Kotlety z marchewki

Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia kotlety z marchewki i kaszy jaglanej. Nie samym mięsem człowiek żyje, dlatego od czasu do czasu warto, zamiast popularnych schabowych przyrządzić na obiad kotlety wegetariańskie na bazie lekko słodkawej marchewki. Co jeszcze znajdzie się w ich składzie? Zajrzyj do naszego przepisu na kotleciki z marchewki, a dowiesz się wszystkiego.

Dla kogo?

Kotlety marchewkowe przypadną do gustu kucharzom, którzy lubią kombinować i improwizować. Do gotowej masy zetrzeć możesz odrobinę żółtego, ostrego sera (pamiętaj o wersji dla wegetarian) oraz dorzucić garść posiekanego szczypiorku. Wypróbuj również kotlety z marchewki w nieco innej wersji. Dodaj do gotującej się marchewki 2-3 łyżki sparzonych rodzynek, a zamiast kaszy manny użyj jaglanej lub ryżu.

Na jaką okazję?

Brak ochoty na klasycznego schabowego jest wystarczającym pretekstem do zrobienia kotletów z marchwi. Trzy kwadranse wystarczą, by przyrządzić pyszne danie główne i zamienić zwykły obiad w warzywną, wegetariańską ucztę z kotletami z marchwi w roli głównej.

Czy wiesz, że?

Kotleciki z marchewki panieruj w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przed podaniem odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. To znany trik, który warto wykorzystywać przy większości smażonych dań, nie tylko w przypadku kotleta z marchewki.

Dla urozmaicenia:

Gotowe kotlety marchewkowe serwuj z kleksem gęstej, schłodzonej śmietany lub sosem na bazie jogurtu naturalnego. Dodatki do nietuzinkowych kotletów z marchewki nie muszą być bardzo wyraziste czy egzotyczne. To pyszne danie broni się samo!