Krem z zielonych szparagów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z zielonych szparagów

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyć, odciąć końcówki i glówki szparagów - nie wyrzucać ich, ponieważ później przydadzą się do dekoracji.

Krok 2

Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce masła razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami bulionu i szklanką wina. Łodygi szparagów pokroić, podsmażyć na maśle i przełożyć do garnka.

Krok 3

Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu, aż szparagi zmiękną. Całość zmiksować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej