Kremowa zupa kalafiorowa z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

888 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

774 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

990 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

10 gramów

2

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj czosnek i cebulę, posiekaj natkę kolendry. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.

Krok 2

Na rozgrzanej ramie podsmaż czosnek i cebulę, aż zrobią się szkliste, dodaj przyprawę curry, smaż je przez chwilę. Dodaj kalafiora, litr wody, dwie kostki rosołowe. Całość gotuj około 30 minut na wolnym ogniu, aż kalafior zrobi się zupełnie miękki. Zupę przełóż do kielicha miksera, dokładnie rozdrobnij, przecedź przez sito, zabiel śmietaną.

Krok 3

Gotową zupę podawaj z natką kolendry i roztartym czerwonym pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Śmietanę możesz zastąpić mlekiem kokosowym.

1

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak

    Bardzo fajna zupka, tylko ja zamiast śmietany dałam serek topiony na koniec.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa kalafiorowa z curryKremowa zupa kalafiorowa z curry

Szukasz sposobu na urozmaicenie dań wegetariańskich? Czasem wystarczy kilka drobnych zmian, by ze znanej potrawy wydobyć zupełnie inny smak. Mnóstwo dań doskonale wypada w połączeniu z orientalnymi przyprawami, na przykład kalafior wspaniale komponuje się z curry. Ta indyjska mieszanka składa się z wielu różnych składników. Najbardziej rozpowszechnione w Europie żółte curry swój charakterystyczny kolor zawdzięcza kurkumie. Aromat zyskuje z kolei dzięki dodatkowi kolendry, imbiru, cynamonu, chili i kardamonu. Ich wyrazisty smak i zapach to bardzo dobre uzupełnienie dla delikatnego kalafiora. Żeby zupa mocno nasiąknęła smakiem curry, dodaj przyprawę już na etapie podsmażania warzyw. Następnie zalej całość bulionem, a kiedy kalafior zmięknie – zmiksuj na gładki krem i podawaj jako potrawę wegetariańską. Dodaj zupie jeszcze więcej orientalnych nut, łącząc ją z mlekiem kokosowym. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą albo udekoruj listkami mięty. Planując bezmięsny obiad, skorzystaj z tego przepisu!