Kremówka na cieście francuskim! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremówka na cieście francuskim!

Autor: Agnieszka Przyborowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 litry

1 szklanka

2 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej równo ciasto francuskie, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, piec 10 minut, wystudzić. To samo zrobić z drugim ciastem francuskim.

Krok 2

Przygotować masę budyniową. Mleko zagotować, odlać 3 szklanki mleka. Do gotującego mleka dodać cukier kryształ, cukry waniliowe, masło lub margarynę, wymieszać, wszystko musi się to zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

Krok 3

Na gotujące się mleko (ściągnąć z ognia) wlać mleko z budyniami i mąką, mieszać energicznie, aż powstanie budyń. Gotować jeszcze 2 minuty, żeby budyń stracił surowy smak.

Krok 4

Przestudzoną masę budyniową wylać na ciasto francuskie, przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem. Można również udekorować czekoladą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej