Kremowy gulasz po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowy gulasz po francusku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
312 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

690 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 plastry

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

200 mililitrów

2 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka. Boczek i kurczaka w kostkę o boku 1,5 cm.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 1

Krok 2

Smaż mięso, aż będzie rumiane. Dodaj cebulę.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 2

Krok 3

Wlej 200 ml wody oraz śmietanę i musztardę.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 3

Krok 4

Dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz i wymieszaj. Gulasz duś około 15 minut, aż zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 4

Krok 5

Pod koniec dodaj groszek. Dla wzbogacenia smaku przypraw gulasz szczyptą tymianku.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowy gulasz po francuskuKremowy gulasz po francusku

Nie bez powodu kuchnia francuska posiada wielu wielbicieli. Wśród charakterystycznych dla niej dań znaleźć można między innymi doskonały kremowy gulasz z kurczakiem, boczkiem i zielonym groszkiem, które wybornie smakują delikatnie duszone w aromatycznym musztardowym sosie. Gulasz po francusku nie wymaga dużego zaawansowania w sztuce kulinarnej, a w dodatku przyrządzisz go z łatwo dostępnych składników. Pamiętaj, żeby do przygotowania potrawy użyć musztardy ziarnistej zwanej też musztardą francuską. Pod koniec duszenia smak gulaszu wzbogacić możesz odrobiną tymianku. Danie to idealnie sprawdzi się jako główna potrawa podczas romantycznej kolacji we dwoje, ale także jako rodzinny obiad. Jeżeli lubisz podawać gulasz z pieczywem – wykorzystaj do tego bagietki. To danie przeniesie cię wtedy wprost do wykwintnej francuskiej restauracji.