Kremowy gulasz po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowy gulasz po francusku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

310 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

677 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 plastry

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

200 mililitrów

2 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka. Boczek i kurczaka w kostkę o boku 1,5 cm.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 1

Krok 2

Smaż mięso, aż będzie rumiane. Dodaj cebulę.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 2

Krok 3

Wlej 200 ml wody oraz śmietanę i musztardę.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 3

Krok 4

Dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz i wymieszaj. Gulasz duś około 15 minut, aż zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 4

Krok 5

Pod koniec dodaj groszek. Dla wzbogacenia smaku przypraw gulasz szczyptą tymianku.

Kremowy gulasz po francusku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowy gulasz po francusku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowy gulasz po francuskuKremowy gulasz po francusku

Nie bez powodu kuchnia francuska posiada wielu wielbicieli. Wśród charakterystycznych dla niej dań znaleźć można między innymi doskonały kremowy gulasz z kurczakiem, boczkiem i zielonym groszkiem, które wybornie smakują delikatnie duszone w aromatycznym musztardowym sosie. Gulasz po francusku nie wymaga dużego zaawansowania w sztuce kulinarnej, a w dodatku przyrządzisz go z łatwo dostępnych składników. Pamiętaj, żeby do przygotowania potrawy użyć musztardy ziarnistej zwanej też musztardą francuską. Pod koniec duszenia smak gulaszu wzbogacić możesz odrobiną tymianku. Danie to idealnie sprawdzi się jako główna potrawa podczas romantycznej kolacji we dwoje, ale także jako rodzinny obiad. Jeżeli lubisz podawać gulasz z pieczywem – wykorzystaj do tego bagietki. To danie przeniesie cię wtedy wprost do wykwintnej francuskiej restauracji.