Kruche rogaliki z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

20 dekagramów

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

30 dekagramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią.

Krok 2

Dodać cukier puder, żółtka, jajko, śmietanę i skórkę cytrynową.

Krok 3

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Krok 4

W tym czasie do naczynia włożyć umyte i i wydrążone wiśnie, dodać 2 łyżki cukru i ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania - zrobić coś w rodzaju dżemu.

Krok 5

Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 średniej grubości placki.

Krok 6

Pociąć na niewielkie trójkąty, na środek każdego nałożyć nadzienia z wiśni i zwinąć w kierunku od podstawy trójkąta do góry.

Krok 7

Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Krok 8

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche rogaliki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche rogaliki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche rogaliki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche rogaliki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche rogaliki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche rogaliki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche rogaliki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche rogaliki z wiśniamiKruche rogaliki z wiśniami

Jeśli lubisz owocowe wypieki, kruche rogaliki z wiśniowym nadzieniem z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, ale również znakomicie sprawdzą się podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań w gronie znajomych. Wyrobione ciasto podziel na dwie części, dokładnie rozwałkuj i potnij na niewielkie trójkąty. Na środek każdego z nich połóż wiśniowe nadzienie, a następnie uformuj rogaliki, zawijając ciasto w kierunku od podstawy trójkąta do góry. Przygotowane w ten sposób ciastka, ułóż na uprzednio natłuszczonej blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe rogaliki serwuj posypane obficie cukrem pudrem. Jako dodatek, doskonale sprawdzą się także nutella, lukier czy czekoladowy krem. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować, zastępując nadzienie z wiśni powidłami, marmoladą, makiem, czekoladą lub ulubionym dżemem (np. śliwkowym, morelowym, truskawkowym czy różanym). Pobierz listę składników i przygotuj kruche rogaliki z wiśniowym lub z dowolnym nadzieniem. Do dzieła!