Kruche rogaliki z wiśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

2 sztuki

1 sztuka

20 dekagramów

0.5 kilograma

0.5 szklanki

30 dekagramów

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią.

Krok 2

Dodać cukier puder, żółtka, jajko, śmietanę i skórkę cytrynową.

Krok 3

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Krok 4

W tym czasie do naczynia włożyć umyte i i wydrążone wiśnie, dodać 2 łyżki cukru i ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania - zrobić coś w rodzaju dżemu.

Krok 5

Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 średniej grubości placki.

Krok 6

Pociąć na niewielkie trójkąty, na środek każdego nałożyć nadzienia z wiśni i zwinąć w kierunku od podstawy trójkąta do góry.

Krok 7

Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Krok 8

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche rogaliki z wiśniamiKruche rogaliki z wiśniami

Jeśli lubisz owocowe wypieki, kruche rogaliki z wiśniowym nadzieniem z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, ale również znakomicie sprawdzą się podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań w gronie znajomych. Wyrobione ciasto podziel na dwie części, dokładnie rozwałkuj i potnij na niewielkie trójkąty. Na środek każdego z nich połóż wiśniowe nadzienie, a następnie uformuj rogaliki, zawijając ciasto w kierunku od podstawy trójkąta do góry. Przygotowane w ten sposób ciastka, ułóż na uprzednio natłuszczonej blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe rogaliki serwuj posypane obficie cukrem pudrem. Jako dodatek, doskonale sprawdzą się także nutella, lukier czy czekoladowy krem. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować, zastępując nadzienie z wiśni powidłami, marmoladą, makiem, czekoladą lub ulubionym dżemem (np. śliwkowym, morelowym, truskawkowym czy różanym). Pobierz listę składników i przygotuj kruche rogaliki z wiśniowym lub z dowolnym nadzieniem. Do dzieła!