
Składniki
spód:
140 gramów
1 łyżka
70 gramów
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
100 gramów
3 sztuki
80 gramów
300 gramów
polewa:
150 gramów
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Krok 2
Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodaj jajka, śmietankę 30% i masę kajmakową – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Krok 3
Masę kajmakową wymieszaj z mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Udekoruj nią sernik. Posyp też płatkami róży. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z masą kajmakową
Z masą kajmakową dobrze zaznajomieni są wszyscy kucharze, których specjalnością są wielkanocne mazurki. Warto o niej pamiętać także podczas przygotowania niebanalnego przepisu na sernik z masą kajmakową. Kajmak doskonale łączy się z twarogowym nadzieniem, a dodatkowo posłuży do zrobienia apetycznej dekoracji.
Dla kogo?
Uważacie, że tradycyjne serniki to Wasza specjalność i szukacie ich kolejnych smakowitych wcieleń? Obok sernika z masą kajmakową nie sposób przejść obojętnie.
Na jaką okazję?
Schłodzone w lodówce ciasto przyniesie upragnione orzeźwienie w czasie letnich podwieczorków. O przepisie na sernik z masą krówkową nie zapominajcie również wtedy, gdy na stole chcecie postawić deser, który zaskoczy największych miłośników słodkości.
Czy wiesz, że?
Do masy serowo-kajmakowej pierwszorzędnie pasuje sproszkowana wanilia.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie dysponujecie płatkami róży, do dekoracji sernika z kajmakiem i orzeszkami użyjcie wiórków z deserowej i białej czekolady.