Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
6 sztuk
200 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj czosnek, chili oraz natkę pietruszki. Cytryny otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Piersi kurczaka pokrój pod kątem w cienkie plastry.
Krok 2
Wymieszaj jogurt, sól, połowę chili oraz czosnku. Dodaj całą startą skórkę i połowę soku z obu cytryn. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka i odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.
Krok 3
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek na złoty kolor i dodaj chili. Smaż chwilę, po czym dodaj natkę pietruszki, pozostały sok z cytryny oraz przyprawę Za’atar Knorr. Powstałym sosem polej usmażone piersi kurczaka.
Dobra rada:
Jeśli nie lubisz ostrych potraw, zrezygnuj z papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Kurczak po libańsku
Skąd czerpiesz pomysły, przygotowując posiłki? Czy warto inspirować się tym, co pochodzi z zupełnie innej kultury i tradycji? Zdecydowanie tak! Gdyby zebrać przepisy z różnych zakątków świata, wysnułoby się przede wszystkim jeden wniosek: w kuchni nie ma mowy o nudzie! To mieszanka różnych smaków, kolorów, struktur oraz sposobów przygotowania. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z poznawaniem nowych receptur, sięgnij po przepis na kurczaka po libańsku! Gotowy?
Dla kogo?
Dla miłośników delikatnego smaku kurczaka z dodatkiem wyrazistych przypraw.
Na jaką okazję?
Przygotowanie kurczaka po libańsku zajmie Ci w sumie 25 minut. To sposób na szybkie danie nawet po całym dniu w pracy.
Czy wiesz, że?
Kuchnia libańska bazuje przede wszystkim na przyprawach. Aromat dania odgrywa tam dużą rolę!
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zrezygnuj z papryczki chili.