Kurczak po libańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po libańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

6 sztuk

200 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj czosnek, chili oraz natkę pietruszki. Cytryny otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Piersi kurczaka pokrój pod kątem w cienkie plastry.

Kurczak po libańsku - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj jogurt, sól, połowę chili oraz czosnku. Dodaj całą startą skórkę i połowę soku z obu cytryn. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka i odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie kurczaka wyjmij z marynaty , oczyść papierowym ręcznikiem usmaż na patelni . Kurczaka przełóż na bok.

Kurczak po libańsku - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek na złoty kolor i dodaj chili. Smaż chwilę, po czym dodaj natkę pietruszki, pozostały sok z cytryny oraz przyprawę Za'atar Knorr. Powstałym sosem polej usmażone piersi kurczaka.

Kurczak po libańsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz ostrych potraw, zrezygnuj z papryczki chili.

2

Opinie o przepisie

  • ???

    ??? , 29.01.2022

    nie ma słowa o smażeniu kurczaka

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po libańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po libańskuKurczak po libańsku

Skąd czerpiesz pomysły, przygotowując posiłki? Czy warto inspirować się tym, co pochodzi z zupełnie innej kultury i tradycji? Zdecydowanie tak! Gdyby zebrać przepisy z różnych zakątków świata, wysnułoby się przede wszystkim jeden wniosek: w kuchni nie ma mowy o nudzie! To mieszanka różnych smaków, kolorów, struktur oraz sposobów przygotowania. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z poznawaniem nowych receptur, sięgnij po przepis na kurczaka po libańsku! Gotowy?

Dla kogo?

Dla miłośników delikatnego smaku kurczaka z dodatkiem wyrazistych przypraw.

Na jaką okazję?

Przygotowanie kurczaka po libańsku zajmie Ci w sumie 25 minut. To sposób na szybkie danie nawet po całym dniu w pracy.

Czy wiesz, że?

Kuchnia libańska bazuje przede wszystkim na przyprawach. Aromat dania odgrywa tam dużą rolę!

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zrezygnuj z papryczki chili.