
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
6 sztuk
200 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj czosnek, chili oraz natkę pietruszki. Cytryny otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Piersi kurczaka pokrój pod kątem w cienkie plastry.

Krok 2
Wymieszaj jogurt, sól, połowę chili oraz czosnku. Dodaj całą startą skórkę i połowę soku z obu cytryn. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka i odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie kurczaka wyjmij z marynaty , oczyść papierowym ręcznikiem usmaż na patelni . Kurczaka przełóż na bok.

Krok 3
Na tej samej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek na złoty kolor i dodaj chili. Smaż chwilę, po czym dodaj natkę pietruszki, pozostały sok z cytryny oraz przyprawę Za'atar Knorr. Powstałym sosem polej usmażone piersi kurczaka.


Dobra rada:
Jeśli nie lubisz ostrych potraw, zrezygnuj z papryczki chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po libańsku
Skąd czerpiesz pomysły, przygotowując posiłki? Czy warto inspirować się tym, co pochodzi z zupełnie innej kultury i tradycji? Zdecydowanie tak! Gdyby zebrać przepisy z różnych zakątków świata, wysnułoby się przede wszystkim jeden wniosek: w kuchni nie ma mowy o nudzie! To mieszanka różnych smaków, kolorów, struktur oraz sposobów przygotowania. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z poznawaniem nowych receptur, sięgnij po przepis na kurczaka po libańsku! Gotowy?
Dla kogo?
Dla miłośników delikatnego smaku kurczaka z dodatkiem wyrazistych przypraw.
Na jaką okazję?
Przygotowanie kurczaka po libańsku zajmie Ci w sumie 25 minut. To sposób na szybkie danie nawet po całym dniu w pracy.
Czy wiesz, że?
Kuchnia libańska bazuje przede wszystkim na przyprawach. Aromat dania odgrywa tam dużą rolę!
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zrezygnuj z papryczki chili.