Kuskus z miętowym ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuskus z miętowym ogórkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę i paprykę pokrój w paseczki i podsmaż na oliwie. Dodaj mielony kmin i smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 2

Zalej 300ml i dodaj kostkę Knorr. Zagotuj.

Krok 3

Kuskus przesyp do dużej miski, zalej gorącym wywarem 0,5cm ponad poziom ziaren, zakryj i odstaw na 8-10 minut.

Krok 4

Ciecierzycę odcedź. Gdy kuskus będzie dobry wymieszaj go z ciecierzycą.

Krok 5

Ogórka dokładnie umyj, i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar soku. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Jogurt połącz z sokiem, sosem Knorr, ogórkiem i porwanymi listkami mięty. Kuskus podawaj z sosem jogurtowym posypany sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast świeżej mięty dodaj kolendrę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuskus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuskus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuskus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuskus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuskus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuskus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuskus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuskus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuskus z miętowym ogórkiemKuskus z miętowym ogórkiem

Czas na orzeźwienie na talerzach! Ogórek i mięta to niezwykle odświeżająca kombinacja. Sprawdza się nie tylko w lemoniadach i mrożonych herbatach, które królują podczas upałów. Barwny kuskus z miętowym ogórkiem często będzie gościć na stołach, niezależnie od pory roku i panujących za oknem temperatur.

Dla kogo?

Każdy, kto choć raz miał okazję przyrządzać dania na bazie kuskusu, wie doskonale, że to sprzymierzeniec kucharzy, będących wiecznie w pośpiechu. W jego przypadku obejdzie się bez gotowania. Drobne ziarna wystarczy zalać gorącą wodą albo bulionem.

Na jaką okazję?

Szybki lunch czy kolacja – odświeżający kuskus z ogórkiem będzie w sam raz. Może wystąpić jako imprezowa sałatka, odpowiednia na każdą okoliczność: imieniny, urodziny, karnawał, sylwester, andrzejki…

Czy wiesz, że?

Ciecierzycę obecną w przepisie spotyka się także pod nazwą „cieciorka” lub „fasolka garbanzo”.

Dla urozmaicenia:

Kuskus z warzywami można podawać jako osobne danie, sałatkę lub wykorzystać jako farsz do zapiekanek, gołąbków i naleśników.