Kus kus z miętowym ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kus kus z miętowym ogórkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę i paprykę pokrój w paseczki i podsmaż na oliwie. Dodaj mielony kmin i smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 2

Zalej 300ml i dodaj kostkę Knorr. Zagotuj.

Krok 3

Kus kus przesyp do dużej miski, zalej gorącym wywarem 0,5cm ponad poziom ziaren, zakryj i odstaw na 8-10 minut.

Krok 4

Ciecierzycę odcedź. Gdy kus kus będzie dobry wymieszaj go z ciecierzycą.

Krok 5

Ogórka dokładnie umyj, i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar soku. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Jogurt połącz z sokiem, sosem Knorr, ogórkiem i porwanymi listkami mięty. Kus kus podawaj z sosem jogurtowym posypany sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast świeżej mięty dodaj kolendrę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kus kus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kus kus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kus kus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kus kus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kus kus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kus kus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kus kus z miętowym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kus kus z miętowym ogórkiemKus kus z miętowym ogórkiem

Czas na orzeźwienie na talerzach! Ogórek i mięta to niezwykle odświeżająca kombinacja. Sprawdza się nie tylko w lemoniadach i mrożonych herbatach, które królują podczas upałów. Barwny kuskus z miętowym ogórkiem często będzie gościć na stołach, niezależnie od pory roku i panujących za oknem temperatur.

Dla kogo?

Każdy, kto choć raz miał okazję przyrządzać dania na bazie kuskusu, wie doskonale, że to sprzymierzeniec kucharzy, będących wiecznie w pośpiechu. W jego przypadku obejdzie się bez gotowania. Drobne ziarna wystarczy zalać gorącą wodą albo bulionem.

Na jaką okazję?

Szybki lunch czy kolacja – odświeżający kuskus z ogórkiem będzie w sam raz. Może wystąpić jako imprezowa sałatka, odpowiednia na każdą okoliczność: imieniny, urodziny, karnawał, sylwester, andrzejki…

Czy wiesz, że?

Ciecierzycę obecną w przepisie spotyka się także pod nazwą „cieciorka” lub „fasolka garbanzo”.

Dla urozmaicenia:

Kuskus z warzywami można podawać jako osobne danie, sałatkę lub wykorzystać jako farsz do zapiekanek, gołąbków i naleśników.