Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę i paprykę pokrój w paseczki i podsmaż na oliwie. Dodaj mielony kmin i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 2
Zalej 300ml i dodaj kostkę Knorr. Zagotuj.
Krok 3
Kus kus przesyp do dużej miski, zalej gorącym wywarem 0,5cm ponad poziom ziaren, zakryj i odstaw na 8-10 minut.
Krok 4
Ciecierzycę odcedź. Gdy kus kus będzie dobry wymieszaj go z ciecierzycą.
Krok 5
Ogórka dokładnie umyj, i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar soku. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Jogurt połącz z sokiem, sosem Knorr, ogórkiem i porwanymi listkami mięty. Kus kus podawaj z sosem jogurtowym posypany sezamem.
Dobra rada:
Zamiast świeżej mięty dodaj kolendrę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kus kus z miętowym ogórkiem
Czas na orzeźwienie na talerzach! Ogórek i mięta to niezwykle odświeżająca kombinacja. Sprawdza się nie tylko w lemoniadach i mrożonych herbatach, które królują podczas upałów. Barwny kuskus z miętowym ogórkiem często będzie gościć na stołach, niezależnie od pory roku i panujących za oknem temperatur.
Dla kogo?
Każdy, kto choć raz miał okazję przyrządzać dania na bazie kuskusu, wie doskonale, że to sprzymierzeniec kucharzy, będących wiecznie w pośpiechu. W jego przypadku obejdzie się bez gotowania. Drobne ziarna wystarczy zalać gorącą wodą albo bulionem.
Na jaką okazję?
Szybki lunch czy kolacja – odświeżający kuskus z ogórkiem będzie w sam raz. Może wystąpić jako imprezowa sałatka, odpowiednia na każdą okoliczność: imieniny, urodziny, karnawał, sylwester, andrzejki…
Czy wiesz, że?
Ciecierzycę obecną w przepisie spotyka się także pod nazwą „cieciorka” lub „fasolka garbanzo”.
Dla urozmaicenia:
Kuskus z warzywami można podawać jako osobne danie, sałatkę lub wykorzystać jako farsz do zapiekanek, gołąbków i naleśników.