Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"
łatwe
105 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki umyj i usuń szypułki. Następnie pokrój truskawki wzdłuż w plastry i ułóż na talerzu, tak aby przypominały kwiat słonecznika.

Krok 2
Kulkę lodów ułóż na środku talerza i udekoruj listkami mięty.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"
Poniższy przepis na lody śmietankowe z truskawkami „kwiatek” udowadnia, że deser może być jednocześnie smaczny, oryginalny i prosty w przygotowaniu. Płatki kwiatu, wykonane z plasterków owoców, najefektowniej będą prezentowały się ułożone naokoło lodowej gałki, na podobieństwo słonecznika, ale możesz formułować ich kształt wedle uznania. Najlepiej wybierać duże, dorodne i dojrzałe truskawki – intensywnie czerwone i wyraziste w smaku. Warto również użyć innych owoców, które łatwo da się podzielić na plasterki, np. banany, kiwi, mango czy arbuz. Łodygę i listki kwiatu świetnie będą imitowały gałązki świeżych ziół wykorzystywanych do deserów, np. mięty czy melisy. Lodowy kwiat ewentualnie dodatkowo udekoruj, używając kolorowych posypek cukierniczych lub czekoladowej polewy. Dobrym dodatkiem będzie także ubita śmietana kremówka albo brzoskwiniowy mus. Takie lody to świetny wybór na szybki deser po obiedzie. Sprawdź dokładny przepis i przyrządź je przy najbliższej okazji. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.



































