Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"
łatwe
105 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki umyj i usuń szypułki. Następnie pokrój truskawki wzdłuż w plastry i ułóż na talerzu, tak aby przypominały kwiat słonecznika.

Krok 2
Kulkę lodów ułóż na środku talerza i udekoruj listkami mięty.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"
Poniższy przepis na lody śmietankowe z truskawkami „kwiatek” udowadnia, że deser może być jednocześnie smaczny, oryginalny i prosty w przygotowaniu. Płatki kwiatu, wykonane z plasterków owoców, najefektowniej będą prezentowały się ułożone naokoło lodowej gałki, na podobieństwo słonecznika, ale możesz formułować ich kształt wedle uznania. Najlepiej wybierać duże, dorodne i dojrzałe truskawki – intensywnie czerwone i wyraziste w smaku. Warto również użyć innych owoców, które łatwo da się podzielić na plasterki, np. banany, kiwi, mango czy arbuz. Łodygę i listki kwiatu świetnie będą imitowały gałązki świeżych ziół wykorzystywanych do deserów, np. mięty czy melisy. Lodowy kwiat ewentualnie dodatkowo udekoruj, używając kolorowych posypek cukierniczych lub czekoladowej polewy. Dobrym dodatkiem będzie także ubita śmietana kremówka albo brzoskwiniowy mus. Takie lody to świetny wybór na szybki deser po obiedzie. Sprawdź dokładny przepis i przyrządź je przy najbliższej okazji. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.