Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"
łatwe
105 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki umyj i usuń szypułki. Następnie pokrój truskawki wzdłuż w plastry i ułóż na talerzu, tak aby przypominały kwiat słonecznika.

Krok 2
Kulkę lodów ułóż na środku talerza i udekoruj listkami mięty.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"
Poniższy przepis na lody śmietankowe z truskawkami „kwiatek” udowadnia, że deser może być jednocześnie smaczny, oryginalny i prosty w przygotowaniu. Płatki kwiatu, wykonane z plasterków owoców, najefektowniej będą prezentowały się ułożone naokoło lodowej gałki, na podobieństwo słonecznika, ale możesz formułować ich kształt wedle uznania. Najlepiej wybierać duże, dorodne i dojrzałe truskawki – intensywnie czerwone i wyraziste w smaku. Warto również użyć innych owoców, które łatwo da się podzielić na plasterki, np. banany, kiwi, mango czy arbuz. Łodygę i listki kwiatu świetnie będą imitowały gałązki świeżych ziół wykorzystywanych do deserów, np. mięty czy melisy. Lodowy kwiat ewentualnie dodatkowo udekoruj, używając kolorowych posypek cukierniczych lub czekoladowej polewy. Dobrym dodatkiem będzie także ubita śmietana kremówka albo brzoskwiniowy mus. Takie lody to świetny wybór na szybki deser po obiedzie. Sprawdź dokładny przepis i przyrządź je przy najbliższej okazji. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.



































