Sałatka z cykorii i pomarańczy – surówka do obiadu | Przepisy.pl pixel

Surówka z cykorii i pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

601 osób wydrukowało

Pobierz pdf

566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorię podziel na połówki.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Następnie usuń głąbiki i pokrój w cienkie paski.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Obierz pomarańczę i pokrój na kawałki.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sałatkowy Knorr. Polej nim surówkę.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.06.2016

    Anna, wypróbujesz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Franczuk-Atu

    Anna Franczuk-Atu , 05.06.2016

    ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Bialachowska

    Ela Bialachowska , 24.05.2016

    Od lat robię surówkę z marchwi, chrzanu i pomarańczy - pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Słowińska

    Mariola Słowińska , 22.05.2016

    Blee...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Radoslaw

    Konrad Radoslaw , 22.05.2016

    Nikt?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Grywalska

    Magdalena Grywalska , 07.05.2016

    Przepyszna, najlepiej smakuje z grefrutem,pomarańczą i jogurtem naturalnym. Polecam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z cykorii i pomarańczySurówka z cykorii i pomarańczy

Idealna surówka powinna być świeża i zaostrzająca apetyt. Połączenie cykorii z pomarańczą jest propozycją niezwykle orzeźwiającą. Sałatka z cykorii i pomarańczy może być podawana jako dodatek do grillowanego mięsa, jak również w czasie wystawnych uczt, w formie przystawki. Swój ciekawy smak surówka zawdzięcza cykorii, która w towarzystwie soczystej pomarańczy, smakuje wyśmienicie. Wystarczy prosty dressing koperkowo-ziołowy, aby sałatka z cykorii i pomarańczy nabrała barw. Sos sałatkowy odpowiednio ją doprawi. Surówka z cykorii i pomarańczy, choć nie zawiera zbyt wielu składników, prezentuje się niesamowicie. Jest również niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.

Dla kogo?

Sałatka z cykorią i pomarańczą przypadnie do gustu zarówno miłośnikom oryginalnych dodatków do potraw mięsnych, jak i zwolennikom kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Bez cienia wątpliwości można powiedzieć, że idealnie sprawdzi się surówka z cykorii do obiadu. Ale nie tylko! Może być doskonałą przystawką podczas domowego przyjęcia czy dodatkiem do grillowanego mięsa, gdy zaprosicie swoich znajomych na letnie barbecue.

Czy wiesz, że?

Cykoria jest odrobinę cierpka, ale za to bardzo chrupiąca i ma piękny cytrynowy kolor. Używa się jej zazwyczaj do sałatek czy surówek, gdyż najlepiej smakuje właśnie na surowo, ale zapiekana jest również niezwykle apetyczna.

Dla urozmaicenia:

Zamiast polewać sosem sałatkę z cykorii z pomarańczą, możesz zaserwować dressing w osobnym naczyniu, aby każdy dodał go tyle, ile chce.