Łódeczki z cykorii z twarożkiem i kurczakiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

200

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5

4 łyżki

5 plastrów

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście cykorii umyj i dokładnie osusz. Rodzynki namocz w letniej wodzie na 5-10 minut.

Łódeczki z cykorii z twarożkiem i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Wędzoną pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Serek homogenizowany wymieszaj z kurczakiem, rodzynkami i drobno posiekanymi orzechami. Do smaku można dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku.

Łódeczki z cykorii z twarożkiem i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Liście cykorii napełnij nadzieniem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Łódeczki z cykorii z twarożkiem i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Chleb chrupki posmaruj Florą ProActiv, posyp kiełkami lucerny.

Łódeczki z cykorii z twarożkiem i kurczakiem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, manganu, witaminy B2, niacyny, witaminy B6, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej