
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
150 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorię podziel na połówki.

Krok 2
Następnie usuń głąbiki i pokrój w cienkie paski.

Krok 3
Obierz pomarańczę i pokrój na kawałki.

Krok 4
Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sałatkowy Knorr. Polej nim surówkę.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z cykorii i pomarańczy
Idealna surówka powinna być świeża i zaostrzająca apetyt. Połączenie cykorii z pomarańczą jest propozycją niezwykle orzeźwiającą. Sałatka z cykorii i pomarańczy może być podawana jako dodatek do grillowanego mięsa, jak również w czasie wystawnych uczt, w formie przystawki. Swój ciekawy smak surówka zawdzięcza cykorii, która w towarzystwie soczystej pomarańczy, smakuje wyśmienicie. Wystarczy prosty dressing koperkowo-ziołowy, aby sałatka z cykorii i pomarańczy nabrała barw. Sos sałatkowy odpowiednio ją doprawi. Surówka z cykorii i pomarańczy, choć nie zawiera zbyt wielu składników, prezentuje się niesamowicie. Jest również niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.
Dla kogo?
Sałatka z cykorią i pomarańczą przypadnie do gustu zarówno miłośnikom oryginalnych dodatków do potraw mięsnych, jak i zwolennikom kuchni roślinnej.
Na jaką okazję?
Bez cienia wątpliwości można powiedzieć, że idealnie sprawdzi się surówka z cykorii do obiadu. Ale nie tylko! Może być doskonałą przystawką podczas domowego przyjęcia czy dodatkiem do grillowanego mięsa, gdy zaprosicie swoich znajomych na letnie barbecue.
Czy wiesz, że?
Cykoria jest odrobinę cierpka, ale za to bardzo chrupiąca i ma piękny cytrynowy kolor. Używa się jej zazwyczaj do sałatek czy surówek, gdyż najlepiej smakuje właśnie na surowo, ale zapiekana jest również niezwykle apetyczna.
Dla urozmaicenia:
Zamiast polewać sosem sałatkę z cykorii z pomarańczą, możesz zaserwować dressing w osobnym naczyniu, aby każdy dodał go tyle, ile chce.