Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałek łopatki powinien być zwarty i chudy. Opłucz go dokładnie i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż mięso pod przykryciem albo zawinięte w folię na kilka godzin.

Krok 2

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Bulionetkę rozpuść z 1/2 l gorącej wody.

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, przełóż ją do mięsa a patelnię zdeglasuj bulionem i płyn wlej do mięsa.

Krok 4

Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 1 - 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na talerz żeby chwilę odpoczęło a do płynu w naczyniu dodaj sos pieczeniowy, dokładnie rozmieszaj i wstaw jeszcze na chwilę do piekarnika żeby się zagotował.

Krok 5

Ugotuj al'dente odpowiednią ilość makaronu, odcedź go i wymieszaj z większością sosu zostawiając kilka łyżek do polania. Wyłóż porcje makaronu na talerze, na wierzchu ułóż plastry mięsa, polej resztą sosu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łopatka pieczona, z cebulą i makaronemŁopatka pieczona, z cebulą i makaronem

Mięsa w postaci dużych kawałków zazwyczaj pojawiają się w kompozycjach z ziemniakami oraz surówkami. Zainspiruj się i spróbuj przyrządzić łopatkę, podając ją w zupełnie inny sposób. Wykorzystaj do tego dowolny makaron: świderki, kokardki lub rurki. Wypróbuj także makaronów kolorowych i wieloziarnistych. Łopatkę w postaci surowej natrzyj pieprzem czarnym lub ziołowym oraz suszonymi ziołami, a następnie odłóż w chłodne miejsce na dłuższy czas. Dzięki temu zyska bogatszy smak po upieczeniu. Przed włożeniem mięsa do rozgrzanego do 180° C piekarnika, podsmaż je z obu stron na patelni. Podsmaż również cebulę i zalej bulionem mięsnym lub warzywnym. Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Z uzyskanego wywaru przyrządź sos pieczeniowy ciemny lub jasny, dodając do niego mączną zasmażkę. Wymieszaj go później z makaronem ugotowanym al dente, który przeniknie jego smakiem oraz zapachem. Danie podawaj na ciepło, układając na makaronie kawałki pieczonego mięsa. Całość oprósz koperkiem. Życzymy smacznego.