
Składniki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałek łopatki powinien być zwarty i chudy. Opłucz go dokładnie i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż mięso pod przykryciem albo zawinięte w folię na kilka godzin.
Krok 2
Cebule obierz i pokrój w kostkę. Bulionetkę rozpuść z 1/2 l gorącej wody.
Krok 3
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, przełóż ją do mięsa a patelnię zdeglasuj bulionem i płyn wlej do mięsa.
Krok 4
Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 1 - 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na talerz żeby chwilę odpoczęło a do płynu w naczyniu dodaj sos pieczeniowy, dokładnie rozmieszaj i wstaw jeszcze na chwilę do piekarnika żeby się zagotował.
Krok 5
Ugotuj al'dente odpowiednią ilość makaronu, odcedź go i wymieszaj z większością sosu zostawiając kilka łyżek do polania. Wyłóż porcje makaronu na talerze, na wierzchu ułóż plastry mięsa, polej resztą sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem
Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem
Mięsa w postaci dużych kawałków zazwyczaj pojawiają się w kompozycjach z ziemniakami oraz surówkami. Zainspiruj się i spróbuj przyrządzić łopatkę, podając ją w zupełnie inny sposób. Wykorzystaj do tego dowolny makaron: świderki, kokardki lub rurki. Wypróbuj także makaronów kolorowych i wieloziarnistych. Łopatkę w postaci surowej natrzyj pieprzem czarnym lub ziołowym oraz suszonymi ziołami, a następnie odłóż w chłodne miejsce na dłuższy czas. Dzięki temu zyska bogatszy smak po upieczeniu. Przed włożeniem mięsa do rozgrzanego do 180° C piekarnika, podsmaż je z obu stron na patelni. Podsmaż również cebulę i zalej bulionem mięsnym lub warzywnym. Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Z uzyskanego wywaru przyrządź sos pieczeniowy ciemny lub jasny, dodając do niego mączną zasmażkę. Wymieszaj go później z makaronem ugotowanym al dente, który przeniknie jego smakiem oraz zapachem. Danie podawaj na ciepło, układając na makaronie kawałki pieczonego mięsa. Całość oprósz koperkiem. Życzymy smacznego.


































