
Składniki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałek łopatki powinien być zwarty i chudy. Opłucz go dokładnie i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż mięso pod przykryciem albo zawinięte w folię na kilka godzin.
Krok 2
Cebule obierz i pokrój w kostkę. Bulionetkę rozpuść z 1/2 l gorącej wody.
Krok 3
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, przełóż ją do mięsa a patelnię zdeglasuj bulionem i płyn wlej do mięsa.
Krok 4
Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 1 - 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na talerz żeby chwilę odpoczęło a do płynu w naczyniu dodaj sos pieczeniowy, dokładnie rozmieszaj i wstaw jeszcze na chwilę do piekarnika żeby się zagotował.
Krok 5
Ugotuj al'dente odpowiednią ilość makaronu, odcedź go i wymieszaj z większością sosu zostawiając kilka łyżek do polania. Wyłóż porcje makaronu na talerze, na wierzchu ułóż plastry mięsa, polej resztą sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem
Mięsa w postaci dużych kawałków zazwyczaj pojawiają się w kompozycjach z ziemniakami oraz surówkami. Zainspiruj się i spróbuj przyrządzić łopatkę, podając ją w zupełnie inny sposób. Wykorzystaj do tego dowolny makaron: świderki, kokardki lub rurki. Wypróbuj także makaronów kolorowych i wieloziarnistych. Łopatkę w postaci surowej natrzyj pieprzem czarnym lub ziołowym oraz suszonymi ziołami, a następnie odłóż w chłodne miejsce na dłuższy czas. Dzięki temu zyska bogatszy smak po upieczeniu. Przed włożeniem mięsa do rozgrzanego do 180° C piekarnika, podsmaż je z obu stron na patelni. Podsmaż również cebulę i zalej bulionem mięsnym lub warzywnym. Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Z uzyskanego wywaru przyrządź sos pieczeniowy ciemny lub jasny, dodając do niego mączną zasmażkę. Wymieszaj go później z makaronem ugotowanym al dente, który przeniknie jego smakiem oraz zapachem. Danie podawaj na ciepło, układając na makaronie kawałki pieczonego mięsa. Całość oprósz koperkiem. Życzymy smacznego.