Łosoś na szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Łosoś na szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

250 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

1 sztuka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na chwilę w chłodne miejsce.

Łosoś na szpinaku - Krok 1

Krok 2

Szpinak przesmaż na maśle, dodaj śmietanę, przyprawy, chwilę smaż. Kiedy śmietana się zagotuje dodaj drobno pokrojony czosnek.

Łosoś na szpinaku - Krok 2

Krok 3

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na spodzie połóż szpinak, na to łososia. Rybę pokryj kawałkami masła.

Łosoś na szpinaku - Krok 3

Krok 4

Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Łosoś na szpinaku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś na szpinakuŁosoś na szpinaku

Pora na danie popisowe! Jeśli chcesz sprawdzić się w roli szefa kuchni i zaprezentować swoje umiejętności, postaw na danie, które z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Przepis na łososia na szpinaku to strzał w dziesiątkę! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, a to wszystko zapieczone z dodatkiem cytryny, czosnku i szpinaku. Brzmi pysznie, prawda?

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. W Polsce łosoś to niekwestionowany lider! Jego pyszne, delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach.

Na jaką okazję?

Łosoś na szpinaku sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. To od Ciebie zależy ostateczna forma potrawy i sposób jej podania. Bez względu na to, czy chcesz uzyskać bardziej, czy mniej treściwe danie, łosoś ze szpinakiem i dodatkami to przepis idealny!

Czy wiesz, że?

Łososie na tarło udają się zazwyczaj do rzeki, w której się narodziły.

Dla urozmaicenia:

Łososia na szpinaku możesz podać w towarzystwie sałatki lub pieczonych batatów.