
Składniki
350 gramów
250 gramów
1 szczypta
50 mililitrów
1 sztuka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na chwilę w chłodne miejsce.

Krok 2
Szpinak przesmaż na maśle, dodaj śmietanę, przyprawy, chwilę smaż. Kiedy śmietana się zagotuje dodaj drobno pokrojony czosnek.

Krok 3
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na spodzie połóż szpinak, na to łososia. Rybę pokryj kawałkami masła.

Krok 4
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś na szpinaku
Pora na danie popisowe! Jeśli chcesz sprawdzić się w roli szefa kuchni i zaprezentować swoje umiejętności, postaw na danie, które z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Przepis na łososia na szpinaku to strzał w dziesiątkę! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, a to wszystko zapieczone z dodatkiem cytryny, czosnku i szpinaku. Brzmi pysznie, prawda?
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ryb. W Polsce łosoś to niekwestionowany lider! Jego pyszne, delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach.
Na jaką okazję?
Łosoś na szpinaku sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. To od Ciebie zależy ostateczna forma potrawy i sposób jej podania. Bez względu na to, czy chcesz uzyskać bardziej, czy mniej treściwe danie, łosoś ze szpinakiem i dodatkami to przepis idealny!
Czy wiesz, że?
Łososie na tarło udają się zazwyczaj do rzeki, w której się narodziły.
Dla urozmaicenia:
Łososia na szpinaku możesz podać w towarzystwie sałatki lub pieczonych batatów.































