Łosoś na szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

250 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

1 sztuka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na chwilę w chłodne miejsce.

Łosoś na szpinaku - Krok 1

Krok 2

Szpinak przesmaż na maśle, dodaj śmietanę, przyprawy, chwilę smaż. Kiedy śmietana się zagotuje dodaj drobno pokrojony czosnek.

Łosoś na szpinaku - Krok 2

Krok 3

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na spodzie połóż szpinak, na to łososia. Rybę pokryj kawałkami masła.

Łosoś na szpinaku - Krok 3

Krok 4

Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Łosoś na szpinaku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś na szpinakuŁosoś na szpinaku

Pora na danie popisowe! Jeśli chcesz sprawdzić się w roli szefa kuchni i zaprezentować swoje umiejętności, postaw na danie, które z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Przepis na łososia na szpinaku to strzał w dziesiątkę! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, a to wszystko zapieczone z dodatkiem cytryny, czosnku i szpinaku. Brzmi pysznie, prawda?

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. W Polsce łosoś to niekwestionowany lider! Jego pyszne, delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach.

Na jaką okazję?

Łosoś na szpinaku sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. To od Ciebie zależy ostateczna forma potrawy i sposób jej podania. Bez względu na to, czy chcesz uzyskać bardziej, czy mniej treściwe danie, łosoś ze szpinakiem i dodatkami to przepis idealny!

Czy wiesz, że?

Łososie na tarło udają się zazwyczaj do rzeki, w której się narodziły.

Dla urozmaicenia:

Łososia na szpinaku możesz podać w towarzystwie sałatki lub pieczonych batatów.