
Składniki
350 gramów
250 gramów
1 szczypta
50 mililitrów
1 sztuka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na chwilę w chłodne miejsce.

Krok 2
Szpinak przesmaż na maśle, dodaj śmietanę, przyprawy, chwilę smaż. Kiedy śmietana się zagotuje dodaj drobno pokrojony czosnek.

Krok 3
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na spodzie połóż szpinak, na to łososia. Rybę pokryj kawałkami masła.

Krok 4
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś na szpinaku
Pora na danie popisowe! Jeśli chcesz sprawdzić się w roli szefa kuchni i zaprezentować swoje umiejętności, postaw na danie, które z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Przepis na łososia na szpinaku to strzał w dziesiątkę! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, a to wszystko zapieczone z dodatkiem cytryny, czosnku i szpinaku. Brzmi pysznie, prawda?
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ryb. W Polsce łosoś to niekwestionowany lider! Jego pyszne, delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach.
Na jaką okazję?
Łosoś na szpinaku sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. To od Ciebie zależy ostateczna forma potrawy i sposób jej podania. Bez względu na to, czy chcesz uzyskać bardziej, czy mniej treściwe danie, łosoś ze szpinakiem i dodatkami to przepis idealny!
Czy wiesz, że?
Łososie na tarło udają się zazwyczaj do rzeki, w której się narodziły.
Dla urozmaicenia:
Łososia na szpinaku możesz podać w towarzystwie sałatki lub pieczonych batatów.