Makaron z brokułami i jogurtem – w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
196 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Brokuł podziel na mniejsze różyczki i podgotuj w osolonej wodzie przez 2 min. Odcedź. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Boczek, cebulę oraz czosnek pokrój w kosteczkę. Podsmaż na suchej patelni.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj jogurt, Fix curry, brokuły, wymieszaj razem i gotuj 5 min. Na koniec dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz posypać tartym serem i natką pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysiek

    Krzysiek , 23.06.2025

    Super sprawa, wszystkim smakowało. Wykonanie bardzo proste.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z brokułami w sosie jogurtowymMakaron z brokułami w sosie jogurtowym

Prawdopodobnie każdy miłośnik gotowania zamiast wazonu z ciętymi różami woli zobaczyć na swoim stole apetyczne, zielone różyczki brokułów. Wspaniale ubarwiają potrawy i stanowią ich interesujący, chrupiący element. Na co dzień brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie? Poznajcie nasz ekspresowy przepis makaron z brokułami w sosie jogurtowym.

Dla kogo? Chcecie gotować smacznie, ale szybko? To możliwe! Makaron to podstawa obiadowego dania. Wystarczy wrzucić go do gorącej wody, a główna część posiłku gotowa będzie w kilka-kilkanaście minut.

Na jaką okazję? Nie trzeba rezygnować z domowych posiłków nawet wtedy, gdy czas goni. Makaron z brokułami i jogurtowym sosem przyrządzicie w przerwie od codziennych obowiązków lub po powrocie z pracy.

Czy wiesz, że? Inna nazwa brokułu to kapusta szparagowa.

Dla urozmaicenia: Nietypową alternatywą dla brokułu w potrawie może być kalafior romansesco. Jego jasnozielone różyczki nie tylko efektownie prezentują się na talerzach, ale też zachwycają łagodnym smakiem z orzechową nutą.