Marokańskie brochetty z wołowiny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

1 pęczek

1 pęczek

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w cienkie piórka. Łój wołowy zroluj, a następnie pokrój w cienkie 1–2-milimetrowe plastry.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki i kolendry. Jogurt wymieszaj z 4 łyżkami przyprawy Harissa Knorr, kminem rzymskim i solą oraz z częścią posiekanych ziół.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 2

Krok 3

Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj go z łyżką oliwy oraz łyżką przyprawy Harissa Knorr, częścią natki kolendry i pietruszki, a także z melasą z granatu.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 3

Krok 4

Polędwicę oczyść z żył i pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozbij je delikatnie tłuczkiem i zanurz w jogurcie. Plastry mięsa układaj na desce jeden na drugim, przekładając je łojem wołowym oraz plastrami cebuli. Płaty mięsa powinny być nałożone do wysokości ok. 10 cm. Na ich wierzchu ostrym nożem narysuj kratkę 2 cm x 2 cm. W środek każdego kwadratu wbij patyk do szaszłyków. Mięso przekrój nożem wzdłuż zaznaczonych linii, oddzielając od siebie poszczególne brochetty.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki posmaruj z wierzchu oliwą. Opiekaj je na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Przed końcem smażenia brochetty posmaruj ją na górze glazurą z melasy z przyprawami, a następnie grilluj jeszcze chwilę, aż glazura zacznie się lekko karmelizować.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mięsne brochetty podawaj posypane ziarnami granatu.

0

Opinie o przepisie

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marokańskie brochetty z wołowinyMarokańskie brochetty z wołowiny

Szaszłyki z wołowiny, cebuli i przypraw to oryginalny sposób na danie z grilla i nie tylko! Jeśli najczęściej na Twoim stole pojawia się wieprzowina, warto czasem coś zmienić. Marokańskie brochetty z wołowiny z pewnością przypadną Ci do gustu.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy mają ochotę na oryginalną potrawę z wołowiny. Niecodzienne szaszłyki to pomysł, którego nie będziesz żałować. 

Na jaką okazję?

To danie zarówno na grilla, jak i na obiad. Brochetty z wołowiny posmakują zawsze i wszędzie.

Czy wiesz, że?

Melasa z granatu jest uniwersalnym produktem, który nadaje się zarówno do ciast czy deserów, jak i do marynowania mięsa. Warto się w nią zaopatrzyć!

Dla urozmaicenia:

Wołowe bruchetty posyp ziarnami granatu, a przekonasz się, że to duet idealny!