
Składniki
1 kilogram
300 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 pęczek
1 pęczek
200 gramów
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w cienkie piórka. Łój wołowy zroluj, a następnie pokrój w cienkie 1–2-milimetrowe plastry.

Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki i kolendry. Jogurt wymieszaj z 4 łyżkami przyprawy Harissa Knorr, kminem rzymskim i solą oraz z częścią posiekanych ziół.

Krok 3
Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj go z łyżką oliwy oraz łyżką przyprawy Harissa Knorr, częścią natki kolendry i pietruszki, a także z melasą z granatu.

Krok 4
Polędwicę oczyść z żył i pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozbij je delikatnie tłuczkiem i zanurz w jogurcie. Plastry mięsa układaj na desce jeden na drugim, przekładając je łojem wołowym oraz plastrami cebuli. Płaty mięsa powinny być nałożone do wysokości ok. 10 cm. Na ich wierzchu ostrym nożem narysuj kratkę 2 cm x 2 cm. W środek każdego kwadratu wbij patyk do szaszłyków. Mięso przekrój nożem wzdłuż zaznaczonych linii, oddzielając od siebie poszczególne brochetty.

Krok 5
Szaszłyki posmaruj z wierzchu oliwą. Opiekaj je na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Przed końcem smażenia brochetty posmaruj ją na górze glazurą z melasy z przyprawami, a następnie grilluj jeszcze chwilę, aż glazura zacznie się lekko karmelizować.


Dobra rada:
Mięsne brochetty podawaj posypane ziarnami granatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marokańskie brochetty z wołowiny
Szaszłyki z wołowiny, cebuli i przypraw to oryginalny sposób na danie z grilla i nie tylko! Jeśli najczęściej na Twoim stole pojawia się wieprzowina, warto czasem coś zmienić. Marokańskie brochetty z wołowiny z pewnością przypadną Ci do gustu.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy mają ochotę na oryginalną potrawę z wołowiny. Niecodzienne szaszłyki to pomysł, którego nie będziesz żałować.
Na jaką okazję?
To danie zarówno na grilla, jak i na obiad. Brochetty z wołowiny posmakują zawsze i wszędzie.
Czy wiesz, że?
Melasa z granatu jest uniwersalnym produktem, który nadaje się zarówno do ciast czy deserów, jak i do marynowania mięsa. Warto się w nią zaopatrzyć!
Dla urozmaicenia:
Wołowe bruchetty posyp ziarnami granatu, a przekonasz się, że to duet idealny!