
Składniki
1 kilogram
300 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 pęczek
1 pęczek
200 gramów
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w cienkie piórka. Łój wołowy zroluj, a następnie pokrój w cienkie 1–2-milimetrowe plastry.

Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki i kolendry. Jogurt wymieszaj z 4 łyżkami przyprawy Harissa Knorr, kminem rzymskim i solą oraz z częścią posiekanych ziół.

Krok 3
Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj go z łyżką oliwy oraz łyżką przyprawy Harissa Knorr, częścią natki kolendry i pietruszki, a także z melasą z granatu.

Krok 4
Polędwicę oczyść z żył i pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozbij je delikatnie tłuczkiem i zanurz w jogurcie. Plastry mięsa układaj na desce jeden na drugim, przekładając je łojem wołowym oraz plastrami cebuli. Płaty mięsa powinny być nałożone do wysokości ok. 10 cm. Na ich wierzchu ostrym nożem narysuj kratkę 2 cm x 2 cm. W środek każdego kwadratu wbij patyk do szaszłyków. Mięso przekrój nożem wzdłuż zaznaczonych linii, oddzielając od siebie poszczególne brochetty.

Krok 5
Szaszłyki posmaruj z wierzchu oliwą. Opiekaj je na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Przed końcem smażenia brochetty posmaruj ją na górze glazurą z melasy z przyprawami, a następnie grilluj jeszcze chwilę, aż glazura zacznie się lekko karmelizować.


Dobra rada:
Mięsne brochetty podawaj posypane ziarnami granatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marokańskie brochetty z wołowiny
Szaszłyki z wołowiny, cebuli i przypraw to oryginalny sposób na danie z grilla i nie tylko! Jeśli najczęściej na Twoim stole pojawia się wieprzowina, warto czasem coś zmienić. Marokańskie brochetty z wołowiny z pewnością przypadną Ci do gustu.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy mają ochotę na oryginalną potrawę z wołowiny. Niecodzienne szaszłyki to pomysł, którego nie będziesz żałować.
Na jaką okazję?
To danie zarówno na grilla, jak i na obiad. Brochetty z wołowiny posmakują zawsze i wszędzie.
Czy wiesz, że?
Melasa z granatu jest uniwersalnym produktem, który nadaje się zarówno do ciast czy deserów, jak i do marynowania mięsa. Warto się w nią zaopatrzyć!
Dla urozmaicenia:
Wołowe bruchetty posyp ziarnami granatu, a przekonasz się, że to duet idealny!