
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
500 gramów
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól, odstaw na 10 minut i odciśnij z nadmiaru soku. Groszek zalej wrzątkiem poczekaj 5 minut i odsącz.
Krok 2
Mięso wymieszaj z jajkiem, przyprawami, cukinią i ewentualnie z bułką tartą, jeśli masa jest za rzadka.
Krok 3
Formuj okrągłe kotleciki wciskając do środka groszek. Smaż na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej