Muffinki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

54

511 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

923 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

200 gramów

100 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 opakowanie

20

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść z cukrem, a następnie ostudź.

Krok 2

W misce wymieszaj jaja z mlekiem dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną Kasię.

Krok 3

Wszystko wymieszaj, na koniec dodając posypkę czekoladową.

Krok 4

Gęstą masę przekładaj łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do połowy wysokości.

Krok 5

Piecz około 15 min w 180 st. C.

Krok 6

Ostudzone muffinki dekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i kandyzowanymi wisienkami.

Krok 7

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Połeć

    Jolanta Połeć, 01.09.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MuffinkiMuffinki

Muffinka to wypiek, do przygotowania którego nie używa się drożdży. Jej charakterystyczną, grudkowatą strukturę uzyskuje się poprzez niedokładne mieszanie suchych i mokrych składników – za pomocą łyżki lub widelca. Baza do przygotowania tego mini-ciasta składa się z mąki, cukru, proszku do pieczenia, mleka oraz oleju. Jeżeli zależy Ci na puszystości muffinek, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Mleko możesz ewentualnie zastąpić maślanką. Niewielka ilość kakao dodanego do składników suchych sprawi, że gotowy wypiek nabierze czekoladowego smaku. Muffinki będą dobrze prezentowały się przystrojone kandyzowanymi wiśniami, które warto wcześniej zanurzyć w polewie czekoladowej. Możesz je również podawać posypane cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Dobrze komponują się ze świeżo ubitą śmietaną i sezonowymi owocami. Upieczone podawaj w papierowych foremkach – dzięki temu będą się wyjątkowo efektownie prezentować. Koniecznie sprawdź nasz przepis i podziel się swoją opinią na temat tych słodkich wypieków.