Nadziany makaron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziany makaron

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj naczynie żaroodporne: wysmaruj je oliwą i posyp bułką tartą. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pieczarki po dokładnym umyciu i osuszeniu pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa podduś na oliwie.

Krok 3

Mięso pokrój w paski, parówki obierz ze skórki i pokrój na centymetrowe kawałki. Dodaj do duszonych warzyw.

Krok 4

Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 ml wody, dodaj do całości i gotuj przez 5 minut.

Krok 5

Makaron wymieszaj z masłem i startym żółtym serem.

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: makaron- nadzienie-makaron. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kiedy makaron będzie zarumieniony, wyjmij naczynie z piekarnika i posyp danie zieleniną. Rada: Idealnym dodatkiem jest surówka.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziany makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziany makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziany makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziany makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziany makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziany makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziany makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziany makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej