
Składniki
20 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
20 dekagramów
20 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj naczynie żaroodporne: wysmaruj je oliwą i posyp bułką tartą. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pieczarki po dokładnym umyciu i osuszeniu pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa podduś na oliwie.
Krok 3
Mięso pokrój w paski, parówki obierz ze skórki i pokrój na centymetrowe kawałki. Dodaj do duszonych warzyw.
Krok 4
Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 ml wody, dodaj do całości i gotuj przez 5 minut.
Krok 5
Makaron wymieszaj z masłem i startym żółtym serem.
Krok 6
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: makaron- nadzienie-makaron. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kiedy makaron będzie zarumieniony, wyjmij naczynie z piekarnika i posyp danie zieleniną. Rada: Idealnym dodatkiem jest surówka.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej