Niemiecka sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

4

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżki

5 łyżek

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać. Pokroić w plastry gdy całkiem wystygną.

Krok 2

Przygotować sos: cebulę poszatkować i dodać do 200 ml gotującego się bulionu. Zdjąć z ognia. Dodać ocet, musztardę, cukier, sól i pieprz do smaku.

Krok 3

Przygotowanym sosem polać ziemniaki. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Krok 4

Do tak przygotowanych ziemniaków dobrze pasują smażone lub grillowane kiełbaski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Niemiecka sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej