Ogórki faszerowane twarożkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Ogórki faszerowane twarożkiem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

17

heart
406 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

871 osób wydrukowało

Pobierz pdf

991 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ogórki przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Rzodkiewki drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 1

Krok 2

Ser biały wymieszaj z jogurtem, dodaj do niego pokrojone rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i pieprz. W razie potrzeby farsz dopraw do smaku.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem nadziej wydrążone ogórki i posyp podprażonymi pestkami słonecznika.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Agata

    Agata , 09.06.2025

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miraska

    Miraska , 10.06.2023

    Fajna, bardzo dobra przekąska. Oczywiście zmodyfikowana przeze mnie. Zamiast faszerować ogórka wszystko pokroiłam i wymieszałam ze sobą.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki faszerowane twarożkiemOgórki faszerowane twarożkiem

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Delikatny twarożek z dodatkiem świeżych warzyw to przekąska odpowiednia do zaspokojenia głodu między głównymi posiłkami. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki zawartości białka stanowi pożywny posiłek, np. po treningu. Do jej przygotowania wybierz dobry twaróg. Powinien łatwo ucierać się na gładką masę i być lekko kwaśny. Nie powinien mieć za to zbyt dużo serwatki. Jeśli wolisz inne białe sery, użyj ich do przygotowania ogórków faszerowanych twarożkiem. Nadają się np. sery homogenizowane naturalne. Ważna jest ich zawartość tłuszczu, dlatego wybieraj te chude, odtłuszczone. Dodaj do nich pokrojone warzywa. Zamiast rzodkiewek będzie pasować też np. papryka, pamiętaj tylko, by pokroić ją bardzo drobno. Wybierz duże ogórki, takie, które łatwo będzie wydrążyć. Obierz je i usuń z nich pestki. Przygotowanym wcześniej farszem nadziej powstałe łódeczki. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Dodadzą przekąsce wielu składników odżywczych, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Gotowe dietetyczne danie udekoruj prażonymi pestkami i podaj od razu po przygotowaniu.