Owoce pod pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Owoce pod pierzynką

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

21

heart
580 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

816 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

70 gramów

30 gramów

30 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Małe foremki żaroodporne wysmaruj lekko masłem.

Owoce pod pierzynką - Krok 1

Krok 2

Jabłka i gruszki obierz, a ze śliwek wyjmij pestki. Owoce pokrój w kostkę.

Owoce pod pierzynką - Krok 2

Krok 3

Zmielone płatki owsiane, migdały, masło i miód zagnieć na kruszonkę.

Owoce pod pierzynką - Krok 3

Krok 4

Owoce włóż do foremek i posyp przygotowaną kruszonką.

Owoce pod pierzynką - Krok 4

Krok 5

Gotowy deser zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Owoce pod pierzynką - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Irena Janik

    Irena Janik , 29.12.2018

    bardzo smaczne, można jeść do woli.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Błaszczyk-Kociela

    Angelika Błaszczyk-Kociela , 17.08.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owoce pod pierzynkąOwoce pod pierzynką

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych smaków. Jest w niej również miejsce na słodkie potrawy, oczywiście w lekkiej, zdrowej wersji. Owoce pod pierzynką do bardzo dobry przykład słodkiej fit przekąski. Aby ją przygotować, potrzebujesz jabłka, gruszek oraz śliwek. Obierz je, śliwki pozbaw pestek, a następnie wszystkie owoce pokrój na kawałki podobnej wielkości. Przygotuj do nich chrupiącą kruszonkę. Zamiast klasycznej, z mąki, przygotuj zdrowszą i równie smaczną wersję. Użyj do niej zmielonych płatków owsianych i mielonych migdałów. Do ich rozdrobnienia użyć możesz mocnego blendera. Nadawać się będą także gotowe mielone migdały. Połącz je z miodem i niewielką ilością tłuszczu tak, by powstały z nich zbite grudki. Jeśli chcesz, dopraw całość cynamonem lub przyprawą do piernika. Do niewielkich, żaroodpornych foremek włóż porcje owoców i przykryj dokładnie owsiano-migdałową kruszonką. Ten fit podwieczorek przygotujesz także w jednym dużym naczyniu. Piecz kilkanaście minut, aż wierzch się zarumieni. Gotowe. Upiecz i spróbuj.